85 yaşındaki profesör, hâlâ hekim yetiştiriyor

Türkiye'de modern anlamda ilk travmatoloji dalını kuran, 85 yıllık ömrüne 101 kitap, yurt içi ve yurt dışında alınmış yüzlerce ödül sığdıran Prof. Dr. Rıdvan Ege, kurduğu üniversitede hekim yetiştirmeye ve hastalara derman olmaya devam ediyor.

Türkiye'de modern anlamda ilk travmatoloji dalını kuran, 85 yıllık ömrüne 101 kitap, yurt içi ve yurt dışında alınmış yüzlerce ödül sığdıran Prof. Dr. Rıdvan Ege, kurduğu üniversitede hekim yetiştirmeye ve hastalara derman olmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Ege, hekimlik yaşamına cerrah olarak başladığını, Türkiye'de travmatoloji alanında hekim olmadığı için ABD'ye giderek bu alanda da ihtisas yaptığını, Türkiye'ye döndükten sonra modern anlamda ilk ortopedi ve travmatoloji dalını kurduğunu anlattı.

Trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı Türkiye'de neler yapılabileceğini konusunda çalışmalar yaptığını, Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı ile Sakatlar Rehabilitasyon Derneği'ni kurduğunu belirten Ege, engelli okullarının açılması ve engelli derneklerinin bir federasyon çatısı altında toplanmasına öncülük ettiğini söyledi.

Yaşamı boyunca toplumla bütünleşmek ve sorunlara çare aramak için çalıştığını dile getiren Ege, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütlerinde liderlik yaptığını, gerek hekimlik gerekse sivil toplum örgütlerindeki çalışmaları kapsamında Afrika'nın en güneyinden kuzey kutbuna kadar gitmekten erinmediğini ifade etti.

Çalışmanın ve üretmenin kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu vurgulayan Ege, "Özellikle hastalarınızın ve hasta yakınlarınızın gözünde gördüğünüz mutluluk en büyük ödül. Bu size daha da hevesle çalışma güdüsü veriyor" dedi.

Emekli olduktan sonra bir üniversite kuran ve yeni hekimler yetiştirip, hastalara şifa olmaya devam eden Ege, her gün düzenli olarak üniversiteye geldiğini, özellikle kendisine muayene olmak isteyen hastaları kabul ettiğini belirtti. Ege, yaşam felsefesini "yaptığım işin daha iyisini yapmak için çalışmak" olarak özetledi.

Şimdiye kadar 101 kitap yazdığını belirten Ege, son zamanlarda 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün yaşamı ve sağlık alanında yaptıkları hakkında bir biyografi hazırlamaya çalıştığını bildirdi. Çalışmanın, sevginin ve paylaşmanın yaşı olmadığına işaret eden Prof. Dr. Rıdvan Ege, "Beden yaşına bakmadan, zihin yaşına bakmadan çalışmayı, sevmeyi, paylaşmayı bilmemiz, bizden sonraki nesillere örnek olmamız lazım" diye konuştu.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI