A vitamini kellik yapar mı?

Saçlarım dökülüyor diye günde 30 bin ünite A vitamini kullandım. Saçlarım tamamen döküldü, kel kaldım. ...

Saçlarım dökülüyor diye günde 30 bin ünite A vitamini kullandım. Saçlarım tamamen döküldü, kel kaldım. Buna A vitamini mi sebep oldu? N.D./İstanbul
Evet, doğrudur. Doktora danışmadan vitamin takviyesi almak, zaman zaman böyle istenmeyen sonuçlara neden olabilir. A vitamininin, genellikle akne gibi cilt hastalıklarında tedaviye yardımcı etkisi vardır.

YAN ETKİSİ OLABİLİR
Ancak yüksek dozda kullanılması halinde; saçların dökülmesi, kellik, kemiklerde şekil bozuklukları, karaciğer yağlanması gibi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yüzden A vitamininin dikkatli ve kontrollü kullanılması gerekmektedir. Vitaminin kesilmesi ile birlikte saçlarınız yeniden çıkacaktır. Aslında, saçları dökülen kişilerin mutlaka uzman bir cildiye doktorunun muayenesinden geçmeleri ve konacak teşhise göre ilaç kullanmaları gerekmektedir.

Kansızlığın pek çok nedeni var
40 yaşındayım, 10 yıldan beri kansızlık şikayetim var. Tedavi görmeme rağmen kanım yükselmiyor. Demir eksikliği anemisi teşhisi kondu. Ne yapabilirim? P.Y./Mersin
Kanda alyuvarların normalden az sayıda olması, genelde içerdiği hemoglobinin düşük olmasına bağlıdır. Bu; alyuvarların taşıdığı demir düzeyinin düşük olduğu anlamına gelir. Demir eksikliği anemisi diye de bilinen kansızlığın başlıca nedenleri şöyle sıralanır:
Özellikle âdet kanamaları çok olan veya sık âdet kanaması gören kadınlarda görülmektedir.

RAHİMDEKİ KANAMALAR
Kansızlık, menopoz çağında da çok karşılaşılan bir durumdur.
Rahimdeki tümörler ya da miyom kanamaları, başka bir nedendir.
Uzun süren enfeksiyonlar, solucan gibi bağırsak parazitleri de demir eksikliğine yol açar.
Mide bağırsak ülserleri, gizli kanamalara yol açarak kansızlık yapabilir. Basur kanamaları da aynı soruna neden olur.
Sindirim sistemi, karaciğer ve diğer organ kanserlerinde kansızlık ilk haberci olabilir.
Kronikleşmiş enfeksiyonlar, lösemi ve lenfoma gibi kan hastalıkları da kansızlık nedenidir.

İLAÇLAR DA ETKİLİYOR
Özellikle kullanılan romatizma ilaçları ve ağrı kesiciler, bazı antibiyotikler ve depresyon ilaçları, bazı tansiyon ilaçları, ümmin sistemi etkileyen ilaçlar ile diyabet hapları, kemik iliğini baskılayarak kansızlığa yol açabilir.
Folik asit, B12 vitamini, riboflovin ya da C vitamini yetersizliği de kansızlığa yol açar. Tedavi hedefi, yapılacak kan tahlilinden sonra seçilmelidir.


Diyabet ayakta yanma yapar
47 yaşında bir kadınım. 15 yıldır diyabet hastasıyım. 10 yıldır ayak parmaklarım ve bacaklarımda yanma ve uyuşma şikayetlerim var. Ne yapmalıyım? N.K./Ankara
Şikayetlerinizin ortaya koyduğu tablo, diyabetik ayak ya da huzursuz ayak sendromu olarak adlandırılır. Diyabet hastalarında bu sorunla çok sık karşılaşılmaktadır. Bu hastalar, kan şekerinin yakın takibi, kontrollü diyet, zayıflama, egzersiz ve spor faaliyetleri ve fizik tedavilerden çok yarar görmektedirler. Ayrıca hekim kontrolünde ilaç tedavisi de çok yararlı sonuçlar vermektedir.
 

PROF. DR. AYKAN CANBERK

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI