Alo 114 zehir hattı telefon bekliyor!

Vatandaşın, 'kapıma polis gelir' korkusuyla Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni (UZEM) aramadığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı 'Alo 114' hattına son üç yılda yapılan 280 bin vaka başvurusunun yüzde 96'sı doktorlar tarafından gerçekleşti. Vatandaş ise yüzde 3'lük bir oranda bu hattı aradı. Son üç yılda 1-4 yaş arası 50 bin çocuğun zehirlenme şikâyetiyle sağlık kuruluşlarına başvurduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu hattın kullanılmasının erken müdahalede hayati önem taşıdığını kaydetti.

Hat arandığında merkezdeki sağlık görevlileri zehirlenme durumunda yapılacakları sıralıyor. Birçok durumda çocuğun kusturulmaması önem taşırken, ailelerin bilinçsiz bir şekilde zehirlenen çocuğu kusturması ciddi sorunlara sebep oluyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hattın aranması halinde yanlış yapılan birçok uygulamanın önüne geçileceğini vurguluyor. Uzmanlar önleyici tedbir olarak 'görünmesin' diye mutfak dolaplarının alt kısmına konulan temizlik ürünlerinin ve ilaçların, çocukların ulaşamayacağı yerlere konulmasını tavsiye ediyor. Mümkünse bu ürünlerin kilitli dolaplarda saklanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye'deki zehirlenmelerin yüzde 70'i ilaçlardan kaynaklanırken, bunu sırasıyla yüzde 8,3 ile tarım ilaçları, yüzde 7,57 ile ev kimyasalları, yüzde 5,49 ile endüstri kimyasalları, yüzde 3,32 ile gıdalar ve yüzde 1,74 ile kozmetik kimyasalları takip ediyor. Ev kimyasalları vakaların yüzde 7,5'ini oluşturuyor. Uzmanlar vatandaştan bilmedikleri mantardan da uzak durmalarını istiyor.

UZEM, 24 saat bir sorumlu doktor, 15 yardımcı sağlık personeli ve 15 doktorla hizmet veriyor. Hat, zehirlenme vakalarında teşhis ve tedaviye yönelik sağlık kuruluşlarına rehberlik ederken, kişisel başvuruların cevaplanması, zehirlenmelerin saptanması, değerlendirilmesi ve önlenmesi konusunda çalışma yürütüyor.

Çağlar Avcı

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI