Alzheimer'ın erken teşhisinde umut veren gelişmeler

Amerikan hükümeti, Alzheimer hastalığıyla ilgili araştırmalar için 50 milyon dolar kaynak ayrıldığını açıkladı.

Özellikle son beş yılda Alzheimer’ın nedenlerini ortaya çıkaran önemli bulguların elde edilmesi, hastalığın tedavisiyle ilgili araştırmaları da hızlandırdı.

Alzheimer çalışmalarında etkin bir isim olan Nörolog Dr. Ron Petersen, Amerika eski başkanı Ronald Reagan’a erken bunama teşhisi koyan ilk doktorlardan biri.

Reagan bu teşhisten 10 yıl sonra, 2004 yılında 93 yaşındayken hayatını kaybetti.

Dr. Petersen, o zamandan bu yana hastalıkla ilgili geniş bilgi elde edildiğini, özellikle son beş yılda Alzheimer çalışmalarında önemli ilerlemeler yaşandığını söylüyor: "Artık hastalığın erken evrelerini tanıma imkanımız var. Hatta daha hastalanmadan insanların Alzheimer’a yatkınlıklarını belirleyebiliyoruz. Şimdiyse daha iyi tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalıyız."

Petersen, Alzheimer’a yol açan biyokimyasallarla ilgili yeni buluşların, hastalığın erken teşhisine imkan verdiğini belirtiyor. Bunun, hastaların bakımı için önemli olduğunu vurgulayan Petersen yine de bu kişilerin yaşamlarında gerçek bir değişim için, yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasının şart olduğunu kaydediyor: "Şu anda bazı semptomları azaltan ilaçlar mevcut. Ancak bunlar hastalığın genel gidişatını etkilemiyor."



Ulusal Sağlık Enstitüleri Başkanı Dr. Francis Collins, aktarılan bütçe sayesinde yapılacak çalışmalarla, Alzheimer’in tedavisinin daha hızlı bulunabileceğine inanıyor: "Nihayet Alzheimer’lı birinin beyin hücrelerinde nelerin sorun olduğunu ve hastalığın nasıl yayıldığını anlayabiliyoruz. Bu sayede, hastalığa karşı etkili bir tedavi yöntemi bulma şansımız bugüne kadar olmadığı kadar artmış durumda."

Diğer uzmanların umudu da bu. Amerika Sağlık Yardımı Vakfı’nın Başkan Yardımcısı Guy Eakin, Alzheimer ve yaşa bağlı diğer hastalıklar konusundaki araştırmalara destek verenlerden: "Hastalığın tedavisinin yakın gelecekte bulunması bekleniyor. Amaç 10 yıl içinde tedaviyi bulmak. Bu uzun bir süre gibi gelebilir ancak çalışmalardan alınan sonuçlar maalesef bu hızda ilerliyor."

Alzheimer, ilk teşhisinden, sonra tam bir asır boyunca, sebepleri ve tedavisi bulunamayan bir hastalık olarak kaldı. Ancak uzmanlar, bilimsel ve siyasal kararlılıkla bu hastalığın çaresinin kısa zamanda bulunacağına inanıyor.

Manşetler