Ambulansların trafik sorununa motorize çözüm

İstanbul'un yoğun trafiği ve park edilen araçlar yüzünden ambulansın geçmekte sıkıntı çektiği alanlarda, yaklaşık 6 aydır, sağlık görevlileri, motorize ambulanslarla hizmet vererek hayat kurtarıyor.

Sultanahmet, Beyoğlu, Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü ile Bağdat Caddesi'nde konuşlanan ekipler, herhangi bir ani olay karşısında normal kara ambulansının geçemediği, yoğun trafikte ya da dar sokaklarda hemen devreye giriyor. Ekipler, ilk müdahaleyi yaptıktan sonra hastanın sevki gerektiğinde, kara ambulansı yoluyla ilgili yerlere hastanın naklini gerçekleştiriyor. Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği kurslarda 2 ay boyunca ileri sürüş eğitimi alan ekipler, 'Yunuslar' olarak bilinen motorize polis ekiplerinden de sürüş becerisi öğreniyor.

İl Sağlık Müdürlüğü 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Metin Arslan, kentte şu anda 5 motorize ambulansın hizmette olduğunu dile getiriyor. Bu ekiplerin İstanbul'da kalabalığın yoğun olduğu bölgelere yerleştirildiğini ve olay yerlerine kısa sürede ulaşacak ve hemen müdahale edebilecek kapasiteye sahip olduklarını belirtiyor. Motorize ekiplerin, iki kişi birlikte çalışacak şekilde eğitildiğini, ancak şu anda bir motosiklette tek kişinin çalıştığını dile getiriyor. Bir motorize ekibin, tıbbî cihaz çantasında bir kara ambulansında yapılabilecek müdahalelerin minyatürlerinin mevcut olduğunu söylüyor. Motorize ekiplerin gelecek yıl yapılacak yeni alımlarla sayılarının artırılacağını ve bunun çok faydalı olacağını vurgulayan Arslan, "Motorize ambulanslarda hür türlü tıbbî teçhizat vardır. Küçük bir yoğun bakım ünitesi gibi, kara ambulansımız gibi tam donanımlıdır ve sürekli bununla ilgili güncelleme ve yenileme yapılıp hazır hale getirilirler." diyor. Motorize ambulansları sürebilecek 3 ayrı ekibin oluşturulduğunu dile getiren Arslan, bunları, doktorlar, paramedik sağlık ekipleri ile acil tıp teknisyenlerinden oluştuğunu, ancak genellikle doktorların söz konusu aracı kullandığını bildiriyor.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI