Amniyosentez, deneyimli eller tarafından yapılmalı

Uzmanı Prof. Dr. S. Cansun Demir, amniyosentezin invaziv bir işlem olduğunu, bu yüzden en büyük riskin gebelik kaybı olduğunu söyledi...

Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. S. Cansun Demir, amniyosentezin invaziv bir işlem olduğunu, bu yüzden en büyük riskin gebelik kaybı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demir, amniyosentezi perinatoloji uzmanlarının ya da amniyosentez konusunda deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının yapması gerektiğini bildirdi.

Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. S. Cansun Demir, Prof. Dr. S. Cansun Demir, son zamanlarda amniyosentez sonrası anne kayıpları ile ilgili medyada çıkan yayınlar nedeniyle açıklama yaptı. Demir, amniyosentezin bir tanı testi olduğunu belirterek, gebelik sırasında yapılan tarama testlerinde görülen kromozom anomalisi riski nedeniyle, ailede kalıtsal hastalık olması durumlarında veya ileri anne yaşı nedeniyle yapılan bir test olduğuna dikkat çekti.

Amniyosentez işlemini, “poliklinik şartlarında, ultrasonografi eşliğinde, anne karnı steril olarak hazırlandıktan sonra ince bir iğne ile annenin karnından girilerek fetüsün içinde yaşadığı amniyotik sıvıdan örnek alınması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Demir, bunun invaziv bir işlem olduğunu ifade etti. Alınan amniyotik sıvının gebelik haftasına göre değişmekle birlikte 10-20 mL arasında olduğunu belirten Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. S. Cansun Demir, “Alınan sıvının çoğu, bebeğin idrarından olmaktadır ve anne yeterince su içiyorsa 24 saat içerisinde amniyotik sıvı eski haline gelmektedir. Alınan sıvı genetik laboratuvarına gönderilerek burada ya uzun süreli amniyotik hücre kültürü veya kısa süreli FISH veya PCR testleri yapılmaktadır. Uzun süreli sonuçlarda hemen tüm kromozom anormallikleri belli olurken, kısa süreli testlerde belirgin anormallikler saptanmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Demir, amniyosentezin gebeliğin 15-20. haftaları arasında yapıldığını, 14 haftadan önceki amniyosentezlerin önerilmediğini kaydetti. Bu dönemde genetik test gerekirse koryonik villüs örneklemesi (CVS)’nin önerildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Demir, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de amniyosentezin mümkün olduğunu söyledi.

EN BÜYÜK RİSK GEBELİK KAYBI

Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. S. Cansun Demir, Prof. Dr. Cansun Demir, şunları dile getirdi:
“Amniyosentez invaziv bir işlemdir, bu yüzden, en büyük risk gebelik kaybıdır. Gebelik kaybı riski 1/200-1/400 işlem arasında değişmektedir. Deneyimli ellerde risk azalmaktadır. Bunun dışında suların gelmesi, iğne yerinde kızarıklık ve kramplar diğer risklerdir. Amniyosentez sonrasında anne kaybı riski çok nadirdir. ‘Amniyosentezi kim yapmalıdır?’ sorusunun yanıtı ise, perinatoloji uzmanları, eğer yoksa amniyosentez konusunda deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanları olmalıdır.”
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI