Antalya'daki sağlık çalışanlarının yarısından fazlası şiddet mağduru

Antalya KBH Genel Sekreterliği’ne bağlı hastaneler de çalışanların yarısından fazlası şiddet mağduru çıktı. En az bir kere şiddet gördüğünü ifade eden sağlık çalışanları arasında konuyla ilgili açılan dava sayısı ise yüzde 3.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (KBH) Genel Sekreterliği’ne bağlı hastaneler de çalışanların yarısından fazlası şiddet mağduru çıktı. En az bir kere şiddet gördüğünü ifade eden sağlık çalışanları arasında konuyla ilgili açılan dava sayısı ise yüzde 3.

Türk Sağlık-Sen tarafından Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (KBH)'ne bağlı hastanelerdeki 305 personel arasında Hastane Çalışanları Memnuniyet Anketi yapıldı.

215’i kadın, 90’ı erkek deneğin katıldığı araştırma sonuçlarına göre çalışanların yüzde 73,8’i en az bir defa şiddete maruz kaldı. Bunlardan yüzde 28,2’si şiddete uğradıktan sonra hiçbir şey yapmadı, yüzde 22’si karşılık verdi, yüzde 21,6’si idareye şikayet etti, yüzde 3’ü dava açtı, yüzde 1,6’sı da polise başvurdu. Personelin yüzde 49,5’i yöneticileri tarafından sözlü, fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kaldığını belirtirken yüzde 45,3’ü yöneticileri tarafından şiddete uğradığını dile getirdi. Ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 41’i ‘Yöneticileriniz tarafından şiddete uğradığınızda ne yapıyorsunuz?’ sorusunu cevapsız bıraktı. İdareci atamalarında göreve talip olanlar arasından seçim yapılmasını olumlu karşılayan sağlık personeli yüzde 86,2. Yüzde 61,3’ü de idareci seçimlerinin direkt çalışanlar tarafından seçilmesi gerektiğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 26,6’sı çalışanlar tarafından seçilmesi ve KHB tarafından atamaların yapılmasının doğru olacağını beyan etti. Çalışmaya katılanların yüzde 40,7’si sorulan sorular ve sorunlar karşısında yeterli açıklama yapılmadığını kaydederken yüzde 17,4’ü yeterli açıklamaların yapıldığını ifade etti. Sağlık personelinin yüzde 89,8’i çalışacakları bölümler belirlenirken fikirlerinin alınmasını istedi. Söz konusu anket çalışmasına katılanların yüzde 39,7’si hemşire, yüzde 27,2’si sağlık teknikeri, yüzde 11,8’i ebe, yüzde 9,8’i doktor, yüzde 7,5’i memur, yüzde 2,3’ü teknik hizmetler, yüzde 1’i de hizmetli. 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI