Artık lenf bezeleri de korunabilecek

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüzde meme kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 60'ında tanı anında herhangi bir tutulma olmasa da koltuk altı bezeleri gereksiz yere alınabiliyor. Bu ise ileride çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına neden oluyor.

SEYRİ ÖNEMLİ

Gelişmiş ülkelerde, meme ve çoğu zaman koltuk altı çıkarılmadan sadece kanserli tümörler alınabildiğine dikkat çeken İtalyan Hastanesi Meme Cerrahisi Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Suat Can Ulukent, "Meme ve koltuk altını koruyucu cerrahi işlemlerin uygulandığı hastaların oranı yüzde 80 civarındadır. Ülkemizde ise halen erken dönem meme kanserinin cerrahi tedavisinde memenin ve koltuk altının tamamının çıkarılması tercih edilebiliyor" dedi. Meme alınsın ya da alınmasın koltuk altı lenf bezelerinin durumunun, hastalığın gidişatını tayinde en önemli etken olduğuna dikkat çeken Dr. Ulukent, "Hastalarda koltuk altı lenf bezelerinin durumunu bilmek tanı, tedavi ve takipte gerekli. Koltuk altı lenf bezesi tutulumu olup olmaması, kanserin seyri için çok önemli " diye konuştu.

Gereksiz yere işlem

Dr. Ulukent, şöyle devam etti: "Tüm meme kanserlerinin yaklaşık olarak yüzde 60'ında ve erken dönem meme kanserlerinin ise yüzde 75'inde tanı anında koltuk altı bezelerinde tutulma yoktur, yani boşuna çıkarılmış olur. Bu hastalarda koltuk altı bezesi tutulumu olmadığı gösterilebilirse, meme kanseri ameliyatları esnasında koltuk altının alınmasına gerek kalmaz.

Münevver ÇAKIRTAŞ

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI