Astıma alışmayın!

Türkiye'de her 12 erişkinden biri ve 7 çocuktan birini etkileyen, dünyada yaklaşık 300 milyon kişide görülüp her yıl 250 bin ölüme yol açan astım, düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabiliyor.

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, kronik bir solunum yolu hastalığı olan, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astımın görülme sıklığının yaşam ve çevre koşullarına göre giderek arttığını kaydetti. Uzm. Dr. Usalan, "Hastalığın kronik ve değişken özelliği astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olabiliyor. Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastalar hekime başvuruda geç kalıyor ve hastalıkları ilerliyor. Oysa uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabiliyor" dedi.

Uzm. Dr. Usalan, astımlı bir hastanın kontrol altında olduğunda, gündüz astım yakınması yaşamaktan, gece astım nedeniyle uykusuz kalmaktan, tedavi ve kontrol altında tutma amacıyla ilaç kullanırken ayrıca hızlı etkini nefes açıcı ilaçlar kullanmaktan kurtulduğunu, öte yandan nefes ölçümlerinin normal düzeyde olduğunu, günlük işlerini engellenmeden yapabildiğini söyledi. Dr. Usalan, buna rağmen kontrol altında olan hasta sayısının istenen düzeyde olmadığını, Türkiye'de 3'üncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrolün yüzde 22 oranında olduğunu kaydetti. Dr. Usalan, şunları kaydetti:

"Aslında astımla sorunsuz yaşamak mümkün. Genellikle kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltılı soluma, göğüste baskı hissi gibi şikayetleriniz varsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun. Bu şikayetler astıma özgü değilse de tekrarlayıcı olup, nöbetler halinde geliyorsa, genellikle sabaha karşı ortaya çıkıyorsa astım olabileceği düşünülmelidir. Astımınız olabilir, ama doğru tedavi ile kontrol altına alabilirsiniz."

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI