Astımı kontrol altına almak mümkün

Astım, öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum yakınmalarının, nöbetler şeklinde görüldüğü bir hastalıktır. Akciğerdeki hava yollarında alerjik olan,..

Astım, öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum yakınmalarının, nöbetler şeklinde görüldüğü bir hastalıktır. Akciğerdeki hava yollarında alerjik olan ya da olmayan müzmin iltihaplanma ve hassasiyet artışı ile karakterizedir. BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsüm Duç Erol, astım ile ilgili bilgiler verdi.

Astımın, erişkinlerde %2-11, çocuklarda ise %8-18 oranında görüldüğünü söyleyen Dr. Erol, kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu belirtti. Ancak buna rağmen ülkemizde astımlı hastaların %1,25’inde tam kontrol sağlanabildiği saptanmıştır. Hastalığın kronik ve değişken özellik göstermesi kişilerin yakınmalara alışmasına neden olabilmekte ve bu yüzden de hekime başvuruda geç kalınabilmektedir.

Astım gelişiminde genetik yatkınlığı da olan kişilerde çevresel faktörlerin etkisi önemlidir. Belirtilerin alevlenmesinde bazı tetikleyici faktörler rol oynar. Bunlardan en önemlileri; alerjenler, mesleksel etkenler, sigara, gastroözofagial reflü, psikolojik faktörlerdir. Bu faktörlerin etkisi her hasta için farklı olabilir. Bu nedenle astımlı kişilerin kendilerini rahatsız eden etkenleri iyi bilmesi ve mümkün olduğunca uzak durması gerekir.

Astım tedavisinin amacı hava yollarındaki iltihaba bağlı daralmayı gidermek ve hastanın rahat nefes almasını sağlamaktır.

Dr. Erol, “Tedavide kullanılan ilaçların doğru ve düzenli kullanımı ve düzenli hekim kontrolü önemlidir. Hasta hekim işbirliği ile astımı kontrol altına almak mümkündür.” dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI