Avrupayı örnek gösteren eczacı meslek hakkı parası istiyor

Eczacılar, Avrupa'daki meslektaşlarını örnek göstererek yaptıkları ilaç danışmanlığı için "meslek hakkı parası" talep ediyor.

Eczacılar, Avrupa'daki meslektaşlarını örnek göstererek yaptıkları ilaç danışmanlığı için "meslek hakkı parası" talep ediyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Avrupa'daki 8 ülke eczacı odası ile Fransız eczacı sendikasına birer mektup göndererek bu ülkelerdeki eczacılık sistemine ilişkin bilgi aldı. Gelen verileri illerde düzenledikleri toplantılarla eczacılarla paylaştıklarını kaydeden TEİS Başkanı Nurten Saydan, bu ülkelerin tümünde alınan meslek hakkı parasının Türkiye'de de verilmesini istedi. Saydan, öncelikle yerel toplantılarla eczacıları bilgilendireceklerini, ardından meslek hakkı konusundaki talepleri için siyasilerle görüşeceklerini ifade etti.
Son günlerde provizyon sisteminin uzun saatler çalışmadığına işaret eden Saydan, "İşimizi yaparken bir yandan provizyon almaya çalışıyor, bir yandan muayene ücreti tahsil ediyoruz. 2004 yılında kâr oranlarımız kademeli hale getirilirken Avrupa'da sistemin böyle olduğu gerekçe gösterildi. Ancak Avrupa'da mesleği korumak için eczacılara meslek hakkı ödeniyor" dedi.

'Önce ilacı anlat'
Referans'ın sorularını yanıtlayan Saydan, bir süre önce Almanya, Avusturya, Hollanda, Portekiz, İngiltere, İrlanda, Norveç ve İtalya eczacı odalarıyla Fransa'nin eczacı sendikasına birer mektup gönderdiklerini ifade etti. Bu ülkelerde standart bir modelin bulunmadığını, her ülkenin kendi yapısına göre bir model geliştirdiğini vurgulayan Saydan, "Avrupa'da eczacıya 'Önce hastaya ilacı anlatacaksın' deniyor. Bunun için de meslek hakkı veriliyor" diye konuştu. Saydan, eczacılık yapısının Türkiye'yle benzerlik taşıdığı Fransa modelini yakın bulduklarını, ancak ilaç başına değil reçete başına meslek hakkı parası talep ettiklerini bildirdi. Fransa'da 2 bin 500-3 bin kişiye bir eczane düştüğünü kaydeden Saydan, bu ülkede eczacıların sattıkları her kutu ilaç için 0.53 euro meslek hakkı, provizyon sistemine giren her reçete için de 0.10 euro masraf ücreti aldıklarını anlattı. Saydan, Türkiye'de ilaç kutularının belli bir standartının bulunmayışı ve kutu başına meslek hakkı alınması halinde ilaç fiyatlarının artabilecek olması nedeniyle Fransa'dakinden farklı olarak reçete yani hasta başına meslek hakkı talep ettiklerini söyledi.
Saydan, reçetelerin ödenmesinde olduğu gibi meslek hakkı verilmesi halinde bu payın da yüzde 80-90'ını devletin ve geriye kalanını da katılım payı gibi hastanın ödeyeceğini belirtti.

Referans

Manşetler