Biraz tatlı, biraz ekşi

İki güzel meyve erik ve vişne ile hazırlayacağınız tarifler, hem göze, hem de damaklara hitap edecek, görsellikle lezzeti buluşturan tatlar olacak.

İki güzel meyve erik ve vişne ile hazırlayacağınız tarifler, hem göze, hem de damaklara hitap edecek, görsellikle lezzeti buluşturan tatlar olacak.

Erik

Gülgiller familyasından meyvesi yenen erik, erkenci dönemde can erik olarak tezgahlarda yerini alıyor. Yaz ortalarında olgunlaşan erik, ekim sonuna kadar yenilebilen bir meyvedir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir. Ülkemizde en bilinen erik türleri can erik, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryanidir. Erik meyve olarak yenilebildiği gibi, hoşaf ve pestil yapımında da kullanılır. Kurutularak da tüketilen erik kimi yörelerde yemeklere de ilave edilerek mayhoş bir lezzet katar. B vitamini bakımından zengin olan erik ayrıca potasyum ve magnezyum açısından da zengindir.

Vişne

Vişne, tadı kiraza benzeyen daha ekşimsi bir yaz meyvesidir. Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlar. Ülkemizde iki türü yetişir. Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boylu, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı, ince kabuklu, ekşi ve kırmızı etlidir. Macar vişnesi ise kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli, kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyvelidir. Vişne meyve olarak yenilebildiği gibi, meyve suyu, şurup, reçel, marmelat, komposto, likör yapımında da kullanılır, hamur işlerinde, tatlılar da tercih edilir. Ayrıca kurutularak da yenilebilir. Ortalama 100 gr taze vişnede 58 kalori, 14.3 gr karbonhidrat vardır. Şeker oranı kiraza göre düşük olduğundan daha az kalori içerir. Vücudu ve mideyi kuvvetlendirici özelliği vardır. Ateşi düşürür, mikrop öldürücü etki yapar. Uyku düzensizliğine ve öksürüğe iyi geldiği de biliniyor.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI