Böbrek hastalığı hızla yayılıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Tokgöz, böbrek hastalığının hızla yayıldığını söyleyerek, "20 bin böbrek nakli bekleyen hastadan en fazla yüzde 5'ine nakil yapılabiliyor" dedi.

Her 10 kişiden birinde böbrek hastalığının görüldüğünün altını çizen Tokgöz, böbrek hastalığının hızla yayıldığını vurguladı. Türkiye'de 40 binden fazla kişinin böbrek hastalığından tedavi gördüğünü dile getiren Tokgöz, "Bunlar içerisinde 20 bin insan böbrek nakli bekliyor. Ancak, böbrek nakli konusunda sıkıntı var. Sadece yüzde 5'inden daha azına cevap veriliyor" dedi.

Türkiye'deki organ nakli merkezlerin Avrupa'da gelişmiş devletlerdeki ve ABD'deki organ nakli merkezleriyle hemen hemen aynı kalitede olduğunu kaydeden Tokgöz, "Organ nakli merkezlerimiz Avrupa'daki merkezler kadar kaliteli. Kalite bakımından başarı çok yüksek ve gittikçede artıyor. Ancak organ bağışı konusunda aynı şeyi söyleyemem. Türkiye, bağış konusunda geride. İnsanlar, bağış yapmaktan korkuyor. Ama ülkemizde böbrek bekleyen binlerce insan var. Onlara yardımcı olunması gerekir" şeklinde konuştu.

"SAĞLIKLI İNSANLAR ORGAN BAĞIŞLAYARAK HAYAT KURTARSIN"

Sağlıklı olan herkesin bir yakınına bağış yapması gerektiğinin altını çizen Tokgöz, "Sağlıklı insanlar böbrek bağışlayıp hayat kurtarmalı. Böbrek bağışından kaçınılmamalıdır. Vatandaşlar, bu konuda bilinçlendirilmeli. Herkes organ bağışı yapamaz. Belli testlerden sonra bir sorunla karşılaşılmayan insanlar nakil yapabilir. Şeker hastaları ve tansiyon hastaları da nakil yapamazlar. Nakil yapılırken dokunun uyumlu olmasına da çok dikkat ediyoruz. Nakil yaptıktan sonra bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için

tüm testleri yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ailesinde böbrek yetmezliği gibi hastalıkları bulunan vatandaşları uyaran Tokgöz, "Böbrek hastalıklarının kalıtımsal olan cinsleri de var. Bunlar için erken tanı ve doktor lazım. İlerleyici hastalıklarda böbrek hastalığına neden oluyor. Özellikle, polikislik böbrek hastalıkları irsi oluyor. İnsan ömrü uzadıkça şeker hastalığında ilerlemeler oluyor. Bunların sonucunda da böbrek hastalığı hızla artıyor" diye konuştu.

Çocukların da organ bağışında bulunabileceğinin altını çizen Tokgöz, "Küçük yaştaki çocuklar da organ bağışında bulunur. Ancak önce onlar da belli bir teste tabi tutulurlar. Çocuklar sadece kendi yaşlarındaki çocuklara dokuları uyuyorsa organ bağışında bulunur. İnsanlarımız, organ bağışı yapmaktan kaçınıyor. Ama bir organla bir hayat kurtaracaklarını unutmamalılar. Durumları varsa organ bağışlasınlar" dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI