Bu hastalara şu kadara bakarım lafı tarih oluyor

"Yenidoğan üniteleri de dahil özel hastanelerin yoğun bakım üniteleriyle ilgili kapasitelerini tam kullanmalarının sağlanacağını" belirten Akdağ, bütün hastanelerin acil servislerinin acil vakaları kabul etmesi gerektiğini söyledi.

"Yenidoğan üniteleri de dahil özel hastanelerin yoğun bakım üniteleriyle ilgili kapasitelerini tam kullanmalarının sağlanacağını" belirten Akdağ, bütün hastanelerin acil servislerinin acil vakaları kabul etmesi gerektiğini söyledi.


Embriyo transferinde, tek seferde birden fazla embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi durumunda, çoğul gebeliklerin görülebildiğini söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Tüp bebek yönteminin, çoğul gebelikler ve riskli bebekler açısından bir risk faktörü olduğunu tespit ettik" dedi. Akdağ, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen yenidoğan ölümlerinde de bunun bir neden olarak belirlendiğini hatırlattı. Akdağ, söz konusu hastanede yaşamını yitiren bebeklerin bir kısmının tüp bebek yöntemiyle dünyaya geldiğini ifade ederek, düşük doğum doğum ağırlıklı bebeklerin, normal kilolulara göre yaşamsal açıdan risk altında olduklarını kaydetti. Bu tür olayların yaşanmaması için risk faktörlerini en aza indirmek gerektiğini belirten Akdağ, bunun için öngördükleri önlemler çerçevesinde bazı düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

SAYI ÜLKEDEN ÜLKEYE DEĞİŞEBİLİYOR

Akdağ, "döllenmiş yumurtanın rahme konması işlemi" olarak bilinen embriyo transferinin, kimi ülkelerde tek, kimilerinde 2-3 ya da daha fazla yapılabildiğini söyledi. Tüp bebekte, önceleri tek seferde 3'ten fazla embriyo transferi yapılabildiğini, ancak yapılan yönetmelik değişikliği ile bu sayının 3'e indirildiğini hatırlatan Akdağ, "Şimdi, tüp bebek uygulamalarında embriyo transferini 3'ten 2'ye indirmeyi planlıyoruz. Bu, hem tüp bebek yoluyla hamile kalan annenin hem de bebeğinin korunması yönünde çok daha radikal davranan bir taslak" dedi.

MERKEZLER YENİDEN DÜZENLENECEK

Tüp bebek merkezleriyle ilgili yeni kurallar getirilmesinin de planlandığını belirten Akdağ, "Tüp bebek merkezlerine, riskli gebenin takip edilebileceği, doğumun ve gerekiyorsa bebeğin yoğun bakımının da yaptırılabileceği bir merkez olmasını şart koşacağız" dedi. Akdağ, mevcut merkezlere, riskli yenidoğanların takibinin yapılabileceği bir yoğunbakım merkezi ile anlaşma yapma zorunluluğu getirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Tüp bebek işlemlerinin yapılabilmesine, bundan böyle ancak bu koşullarda müsaade edeceğiz" diye konuştu.

 

 

Derneklerden embriyo transferine 'şartlı' destek

 

Uzmanlık derneklerinden bazısı "tüp bebek uygulamalarında embriyo transferinin 3'ten 2'ye indirilmesi" yönündeki çalışmayı desteklerken, kimisi ilgili yönetmelikte bazı değişikliklerin yapılması bazısı da uygulamanın olumsuz olabilecek yönlerine dikkati çekti. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Doç. Dr. Bülent Urman, tüm dünya ülkelerinde çoğul gebeliklere bağlı riskli doğumların önlenebilmesi için embriyo transferinde sınırlama yönünde çalışmalar olduğunu söyledi. Üreme Tıbbı Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu da normal koşullarda ideal embriyo transfer sayısının 2 olduğunu, 2'den fazla transfer yapıldığında "gebelik oranının değil, çoğul gebelik oranının artacağını" söyledi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da embriyo transferine kısıtlama getirilmesini desteklediklerini ifade ederek, "Ancak transfer sınırlaması, hastanın yaşına göre değişiklik göstermeli. 30 yaşa kadar 2 embriyo, 30-35 yaş arasındakiler için 3, 35 yaşın üstündekiler içinse 3'ün üzerinde transfer yapılmalı” dedi.

 

 

Bu hastalara şu kadara bakarım lafı tarih oluyor

"Yenidoğan üniteleri de dahil özel hastanelerin yoğun bakım üniteleriyle ilgili kapasitelerini tam kullanmalarının sağlanacağını" belirten Akdağ, bütün hastanelerin acil servislerinin acil vakaları kabul etmesi gerektiğini söyledi. Hastanenin kapasitesinin yetersiz olması halinde, görevlilerin 112 acil servisini arayarak, hastanın uygun yere nakledilmesini sağlamaları gerektiğini anlatan Akdağ, "(Ben özel hastaneyim, yenidoğan bebeği şu kadar fiyata bakarım) lafı artık tarihe karışmıştır. Türkiye'de hastanecilik yapan herkes, acil vakaları kabul etmek ve yoğun bakım gerektirenlere bakmakla mükelleftir" diye konuştu.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI