Çarşı pazar gezmeleri egzersiz sayılmaz

Adana Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer, çarşı pazar gezmelerinin egzersiz sayılmayacağını söyledi. Adana Tabip Odası, Türkiye Emekli Derneği ile Tüm Emekli-Sen İşbirliği ile düzenlenen..

Adana Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer, çarşı pazar gezmelerinin egzersiz sayılmayacağını söyledi.


Adana Tabip Odası, Türkiye Emekli Derneği ile Tüm Emekli-Sen İşbirliği ile düzenlenen Sağlıklı Yaşam Konferansları devam ediyor.


Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İsmail Bulca, ` 60 yaş ve üzeri insanlarımızın emeklilik dönemlerinde sağlık konusunda daha bilinçli ve kaliteli yaşamaları için düzenlediğimiz Sağlıklı Yaşam Konferanslarının 8.sini düzenlemiş bulunuyoruz. Bu hafta fizik-egzersiz konusunu işleyeceğiz. Emeklilikte fiziki aktivitelerin nasıl yükseltileceğini öğreneceğiz.` dedi.


Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer de konuşmasında çarşı pazar gezmelerinin egzersiz yerine geçmeyeceğini vurguladı.


Süzer, `Egzersiz, fiziksel aktivite, istemli kas faaliyeti ile vücut metabolizmasının yükseltilmesi ve enerji oluşturularak bu enerjinin aktivitede kullanılması işidir. Egzersiz, kas iskelet sistemini, kalp damar sistemini, solunum sistemini, sinir sistemini, endokrin sistemini etkiler. Kalp damar sistemine etkileri ise kalp atım volümünü arttırır. Kalp hızı artar, kalp dakika volümü ve kan basıncı artar, kalp akımının dağılımında değişiklikler olur ve arteriyovenöz oksijen farkı artar. Solunum Sistemine etkisi ise solunum hacmi artar, solunumun frekansı artar, Solunum dakika hacmi artar, Akciğer difüzyon kapasitesi artar.` dedi.


Düzenli fiziksel aktivitenin faydalarını anlatan Süzer, `Sağlıklı kemik, kas ve eklem yapısı oluşur. Kasların güçlenmesini, vücut esnekliğini sağlayarak güçlü, esnek, düşmeden rahatlıkla hareket edebilecek bir yapı oluşur. Kasların travmalarına zarar görmelerine engel olmaya yarar. Fiziksel performansı artırarak fiziksel dayanıklılık sağlar. Çevikliği artırır daha iyi motor koordinasyon sağlar. Ortopedik yaralanmaların rehabilitasyonuna yarar. Vücudun postürünü korunmasında yardımcı olur. Egzersiz osteoporozu (Kemik Erimesi) azaltır. Kalp-damar sistemine fayda sağlar. Kalbe giden kan miktarı artar. Kalp iyi oksijenlenir ve beslenir. Kan akışını artırır. Bozulmuş glukoz toleransı olan kişilerde Tip2 diyabetin-şeker hastalığının ortaya çıkışını engelleyici rol oynar.` diye konuştu.


Süzer şu açıklamalarda bulundu: `Genellikle total vücut ağırlığı düzenli egzersizle birlikte azalır. Yağsız vücut ağırlığı değişmez. Vücut yağ oranı azalır. Glikojen depoları artar. Hızlı ve yavaş kasılan liflerin oranı değişmez. Kendine güven artar diğer kişilerle olumlu iletişim kurulur. Enerjinin artmasını iş yapma kapasitesini artırır. Yürüyüş, sabit bisiklet, su egzersizleri, yüzme dikkate alınmalıdır.`


Konferansın ardından Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İsmail Bulca tarafından Dr. Aydın Ender Süzer`e teşekkür belgesi verildi.

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI