Çikolata kisti tedavi edilebilir mi?

Rahim iç dokusunun çeşitli sebeplerden dolayı vücudun farklı alanına yerleşmesi ve bu alanda alışkanlıklarını sürdürmesi çikolata kistini oluşturmaktadır.

Rahim iç dokusunun çeşitli sebeplerden dolayı vücudun farklı alanına yerleşmesi ve bu alanda alışkanlıklarını sürdürmesi çikolata kistini oluşturmaktadır. Adet döneminde gebeliğin oluşmaması üzerine rahim iç dokusu kan ile beraber vücuttan dışarı atılır. Yumurtalıklarda da hormonların etkisiyle oluşan kistler, bu dönemde kanama alışkanlıklarını sürdürürler. Ancak rahim dışında oldukları için vücuttan atılamazlar. Bu sebeple de zamanla çikolata kistine yol açarlar. Çikolata kistleri çoğu kadında her hangi bir belirtiye ya da şikayete sebep olmadan ilerlemektedirler. Şikayete sebep olmayan kistlerin sadece takip edilmesi yeterliyken, rahatsızlık verenlerin ise ilaçla, cerrahi operasyonla ya da her iki yöntemle tedavi edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir tedavi uygulanması kararı hastanın yaşı, gebelik isteği ve hastaya verdiği rahatsızlığa göre verilebilmektedir.

Çikolata kisti neden oluşur?

Çikolata kistinin oluşmasına sebep olan en önemli faktör, genetik sebeplerdir. Çikolata kisti, kısırlık sorunu yaşayan kadınların yaklaşık olarak %40’ında görülebilirken, toplam olarak görülme sıklığı %10dur. Rahim iç dokusunun genellikle sağ ya da sol yumurtalıklarda, nadiren de her iki yumurtalıkta da oluşabilen çikolata kistleri, kanser ve benzeri zararlı oluşumlara dönüşmezler ve ağrı, acı, kısırlık dışında hayati bir riske yol açmamaktadır.

Çikolata kisti tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Çikolata kistinin tedavisi için en etkili yöntem, cerrahi yöntemlerdir. Cerrahi yöntemler de kapalı ameliyat prensibi ile uygulanır. Laparoskopik yöntem, hasta dostu bir yöntem olduğu için tercih edilmektedir. Ancak çeşitli durumlarda açık ameliyat yöntemi de tercih edilebilir. Bu rahatsızlığın tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı doktorun, tespit ve değerlendirmeleri ve hastanın şikayetleri göre şekillenmektedir.

Çikolata kisti sebebiyle ağrı söz konusu ise, cerrahi operasyon yapılması önerilir. Çikolata kistinin kısırlığa sebep olduğu durumlarda ise ilk olarak hastanın yumurtalık rezervleri kontrol edilir. Yumurtalık rezervleri gebe kalabilmeye elverişli ise kist tek taraftaki yumurtalıktaysa ve kadının yaşı ileri değilse kapalı ameliyatla kist alınır ve yaklaşık bir yıl kadının kendiliğinden gebe kalması beklenir. Fakat kadının yaşı 35ten büyükse, yumurtalık rezervi düşükse ve kist çift taraflı yerleşmişse en doğru kısırlık tedavisi tüp bebek yöntemidir.

Unutulmaması gereken çikolata kisti operasyonlarından sonra yeniden hastalığın ortaya çıkabileceğidir. Bu gibi durumlarda hastanın ciddi şikayetleri yoksa başka bir müdahaleye gerek duyulmaz, takip edilmesi yeterli olur. Ancak hastanın şiddetli ağrıları varsa ve kadın bebek sahibi olmak istemiyorsa rahim ve yumurtalıklar operasyonla alınır. Bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda da tüp bebek tedavisi uygulanır. 

Kaynak: http://tupbebekkonya.com/cikolata-kisti-tedavi-edilebilir-mi/ 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI