Çin'de sigara alarmı

DSÖ'nün raporuna göre 2030 yılından itibaren Çin'de 3,5 milyon kişinin sigaradan öleceği tahmin ediliyor.

PEKİN (A.A) - in Geleceği" başlıklı raporda, 2030 yılında sigaradan kaynaklanan hastalıklardan ölecek 3,5 milyon kişinin, 40 yaşın üstündeki ölümlerin dörtte birini oluşturacağına işaret edildi. Halen, 300 milyondan fazla Çinli sigara içiyor.
Çinli ve yabancı sağlık uzmanları ve ekonomistler tarafından hazırlanan raporda, tütün kullanımı üzerindeki kontrolün yetersiz olduğu ve tütünün Çin'de insan sağlığına en büyük zararı verdiği savunuldu.
Çin'de, 2000 yılından beri sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı meydana gelen ölümlerde artış görülüyor. 2005 yılında 1,2 milyon Çinli bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. Bu eğilimin 2030'dan itibaren yükseleceği ve büyük ekonomik maliyet ortaya çıkacağı ifade edilen raporda, "Tütün kullanımı tüm toplum için büyük bir mali külfet, ülkenin sağlık sistemi için de ciddi bir sorun olacak" denildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün, bütün ülkelerdeki yetişkinlerin tütün alışkanlıklarıyla ilgili son verilerini de içeren rapora göre, Çinlilerin yüzde 75'i, sigaranın insan sağlığına verdiği zararı tam anlamış, yüzde 67'si ise pasif içiciliğin zararlarının farkında değil.
Raporda, 2010 yılında 740 milyon Çinlinin de pasif içicilikten zarar gördüğü ileri sürüldü.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI