Çocuk zehirlenmesinin sebebi ortalıkta unutulan ilaçlar!

Türkiye’de acil servislere ilaç zehirlenmesi şikayetiyle gelen ve hastanede yatan kişilerin yarısını beş yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.

EŞREF AKGÜN

İlaç zehirlenmesi yaşayan çocukların yüzde 75’i ebeveynlerinin ortalıkta unuttuğu ilaçları kazara yutarak zehirleniyor. En fazla zehirlenmeye neden olan ilaçlar ise sırasıyla antidepresanlar ve ağrı kesici-ateş düşürücüler.

Türkiye’de en sık görülen zehirlenme etkenlerinde ilk sırayı ilaçların aldığına dikkati çeken İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, “Çocuk zehirlenmelerinin nedenlerinin başında yüzde 71 ile ilaçlar geliyor. Zehirlenmelerin 1 ile 4 yaş arasında sıklıkla meydana gelmesi ve kaza sonucu ilaçların yutulması durumun vahametini ortaya koymaktadır.” diyor.

Zehirlenmelerin yüzde 75,2’sinin kaza, yüzde 24,8’inin intihar amacıyla ilaç alınmasından dolayı olduğunu tespit ettiklerini belirten Yakıncı, “Hiçbir hasta hayatını kaybetmedi ancak çocuklar iki günü hastanede geçirmek zorunda kaldı. 22’si de yoğun bakım tedavisi görerek iyileşti.” diyerek aileleri uyarıyor. Yankıcı, ilaç zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için de şu önerilerde bulunuyor: “Yetişkinlerin çocukların yanında ilaç içmemeli, ilaç kutu ve kapaklarının çocukların açamayacağı şekilde üretilmeli, kilitli dolapta saklanmalı, uyarıcı etiketler konulmalı ve ilaçlar asla şeker olarak adlandırılmamalı. Ayrıca zehirlenmeyle mücadelenin bir sağlık politikası olarak benimsenmesi gerekmektedir.”

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI