"Çocuklarda kalp ağrısına dikkat"

Dr. A.Kadir Kırkgöz, göğüs ağrısının, kalp hastalığının habercisi olabileceğini ve tanı konulmadığında ilerleyen dönemde ani ölümlere yol açabileceğini söyleyerek çocuklarda kalp hastalıkları ile ilgili bilgi verdi.

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. A.Kadir Kırkgöz, çocuklarda sık sık tekrarlayan, göğüste yanma, batma ve sıkışma gibi şikayetlere neden olan göğüs ağrısının, kalp hastalığının habercisi olabileceğini ve tanı konulmadığında ilerleyen dönemde ani ölümlere yol açabileceğini söyleyerek çocuklarda kalp hastalıkları ile ilgili bilgi verdi.
 
Dr. Kırkgöz, “Çocuğu sık sık uykudan uyandıran, oyun oynarken oyunu bırakmasına neden olan, günlük aktivitesini kısıtlayan ağrı, yanma, batma, sıkışma hissi, nefes darlığı ve ateş bulguları halinde kalp hastalığından şüphelenilmeli; hem çocuk hem de çocuk kalp doktoruna başvurulmalı.” dedi.
 
Bu tür şikâyetlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini özellikle vurgulayan Dr. Kırkgöz, bebeklerde de sorunları dile getiremedikleri için,  uyku düzenlerinin bozulması, 5-10 dakikada bitirilen bir biberon gıdanın 15-20 dakikada tüketilmesi; terleme, hızlı nefes alıp verme, nefes alırken burun kanatlarının açılıp kapanması gibi bulgularda da bebeklerde doğumsal kalp hastalıklarından şüphelenilmesi gerektiğini söyleyerek, “doğumsal kalp hastalıklarında en sık, kalpte delik tespit edildiği kaydedilmiştir.” diye ekledi.
 
“Kalpteki deliklerin, kimi zaman 2 yaşına kadar kapanabildiğine kimi zaman da yaşamı tehdit ettiğine şahit olunmuştur. Geç kalınması halinde çocuk, ameliyat olma şansını da kaybedebilir. Ayrıca spor öncesi çocukların, doktor kontrolünden geçmeleri şarttır.”
 
Yukarıda bahsi geçen bulgu ve şikayetlerden herhangi birinin bulunması durumunda mutlaka bir çocuk doktoruna ve çocuk kalp doktoruna başvurulması önerilmektedir.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI