Çukurova Üniversitesi'nde görev yapan doktordan skandal itiraflar!

Sağlıkta skandallar bitmek bilmiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ daha önce yaptığı açıklamalarında ameliyat sırası için ücret ödemenin yasak olduğunu veya bıçak parası verilmemesi gerektiğini duyurmuştu. Ancak Adana'da öyle bir olay yaşandı ki, "Parası olma

Sağlıkta skandallar bitmek bilmiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ daha önce yaptığı açıklamalarında ameliyat sırası için ücret ödemenin yasak olduğunu veya bıçak parası verilmemesi gerektiğini duyurmuştu. Ancak Adana'da öyle bir olay yaşandı ki, "Parası olmayan vatandaş ne yapsın, nasıl yaşayacak" sorularını akla getirdi.

Bugün gazetesinin haberine göre; Dağlıoğlu Mahallesi'nde yaşayan 9 çocuklu Sincar çiftinin 21 yaşındaki oğulları Mehmet Sincar'ın her iki böbreği de çalışmıyor. Yeşil kartı bulunmasına, nakil için dokuları tutan babası da böbreğini vermeye hazır olmasına rağmen ameliyat sırası bedeli olarak istenen 5 bin YTL bulunamadığı için ameliyat olamıyor.

YAŞAMA GARANTİSİ
Sincar oğlu için 3 aydır ameliyat sırası beklediklerini söyleyerek şöyle konuştu; ''Bana 'sıra beklemek istemiyorsanız 5 bin YTL yatırın hemen ameliyata alalım' dediler. Bunun adına da 'sıra parası' diyorlarmış. Sıranın gelmesi bir yılı bile geçermiş. Peki o zamana kadar benim ve oğlumun yaşayacağına kim garanti verecek? Ben dilenci değilim. Benim 5 bin YTL ödeyecek imkanım olsa çocuğumu göz göre göre ölüme mahkum eder miyim?''

BEN YAŞAMAK İSTİYORUM
Sürekli kilo kaybı nedeniyle 45 kilo ağırlığında olan Mehmet Sincar ise ''Yeşil kartımla devlet binlerce YTL tedavi masrafımı karşılıyor, ancak hayatımın bağlı olduğu 5 bin YTL için çaldığımız tüm kapılar yüzümüze kapanıyor'' dedi. Mehmet Sincar, böbrek nakli umudunun kendini yaşama bağladığını belirterek, ''Eğer bu umut olmasaydı kendimi öldürürdüm. Buna yaşamak denir mi? Sabahtan akşama kadar yatağa mahkumum, dışarı çıkamıyorum, çalışamıyorum. Oysa, ben yaşamak istiyorum'' diye konuştu.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇORMER) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erken ise Balcalı'nın bölge hastanesi olması ve hasta yoğunluğu nedeniyle haftada sadece bir gün böbrek nakli yapılabildiğini bildirdi.

BU RUTiN BiR UYGULAMAYMIŞ!
Erken, başvuru sırasına göre hastaların nakil için sırada bekletildiğini, ancak bazı hastaların ek ücret ödemeleri koşuluyla daha erken ameliyata alınabildiğini belirterek, şunları söyledi: ''Hastanın başvurusuyla sadece salı günleri yapılan böbrek nakli, cuma günleri de yapılabiliyor, ancak, bunun için hastanın 4 ya da 5 bin YTL ücret ödemesi gerekiyor. Bu ücretin yüzde 30'u anestezi uzmanına veriliyor, 4'te 1'ini doktor alıyor, geriye kalanı hastanenin döner sermayesine ve vergi olarak devlete ödeniyor. Bu hastanenin rutin uygulaması.''
SGK İl Müdürü Mustafa Keskin ise bazı üniversite hastanelerinin ''özel muayene ücreti'' adı altında ücretlendirme karşılığı, öğretim üyelerine sıra beklemeden muayene ya da ameliyat olabildiklerini, sistemin üniversiteler içinde meşrulaştırıldığını, bunun halk arasında ''sıra bedeli'' olarak yorumlandığını açıkladı.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI