Devlet, organ naklinde 'özel'i geçti

Türkiye'de son 5-6 yılda sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandı. Bunların başında ise sınırlı sayıda hastanede yapılabilen organ nakilleri geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın organ bağışı konusunda yaptığı çalışmalar kamu hastanelerindeki nakil merkezlerinin

Türkiye'de son 5-6 yılda sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandı. Bunların başında ise sınırlı sayıda hastanede yapılabilen organ nakilleri geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın organ bağışı konusunda yaptığı çalışmalar kamu hastanelerindeki nakil merkezlerinin sayısını artırdı.

Önceden özel ve üniversite hastanelerinin tekelinde olan bu merkezler, yavaş yavaş devlet hastanelerinin kaymaya başladı. Birçok devlet hastanesi ruhsat alarak, vatandaştan tek kuruş istemeden hizmet veriyor. Son dönemde İstanbul'da devlete ait kalp, karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştiren 7 merkez daha faaliyete geçti. Kısa süre sonra bu sayıya üç hastane daha eklenecek. İstanbul dışında İzmir ve Ankara'daki altı devlet hastanesinde nakil merkezleri bulunuyor. Türkiye'de on bir özel hastanede nakil merkezi var. Devlet, üniversite ve özel hastaneler de ise 83 nakil merkezi bulunuyor.

İlk akciğer nakil merkezi devlet hastanesinde açıldı

Organ nakli konusunda bu yıl Türkiye'nin en önemli başarısı akciğer nakli alanında oldu. Ocak 2009'da nakil merkezi konusunda izin alan İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kısa sürede 3 akciğer nakli gerçekleştirdi. Süreyyapaşa'da ameliyatları yapan Doç. Dr. Cemal Asıl Kutlu, on hastanın daha sırada beklediğini ifade etti. Kutlu, "Biz daha önce başvurmuştuk. Fakat uygulama 'nakilleri kalp cerrahı yapar' şeklindeydi. Sağ olsun bakanlık bunu 'göğüs cerrahisi uzmanı da yapar' şeklinde değiştirdi. Operasyonların önünü açtı." ifadelerini kullanıyor. Dünyaki benzerleri seviyesinde bir merkeze sahip olduklarını anlatan Kutlu, nakil gerçekleştirilen kişilerin ilk beş yıl içinde yaşama şanslarının yüzde 70 oranında olduğunu anlattı. Şu anda hastanede nakil bekleyenlerin hepsinin durumunun ciddi olduğunu belirten Kutlu, organ bağışı geldikçe nakilleri yapacaklarını söylüyor.

İstanbul, organ bağışında lider

Devlete ait merkezlerin çoğunun İstanbul'da bulunmasının bu ildeki organ bağışı kampanyaları ile doğru orantılı olduğu belirtiliyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, 2004'te İstanbul'da sadece 119 organ bağışı olurken, 2008'de bu rakamın 40 bin civarında gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Geçen yıl Türkiye'deki bağışların yüzde 80'inin İstanbul'dan çıkması bu başarıyı da destekliyor. Üç hastanenin daha nakil merkezi olmak için başvuru yaptığını vurgulayan Bakar, organ nakli konusunda vatandaşların daha duyarlı olmasını istedi. 2009'daki hedeflerinin 50 bin yeni organ bağışı olduğunu belirten Bakar, bu yılın ilk üç ayında kalp, karaciğer, kalp kapağı, kornea, böbrek, akciğer ve pankreas olmak üzere 99 nakil gerçekleştiğini kaydetti.

İstanbul'da organ nakli ruhsatı olan devlet hastaneleri

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Hastanesi (kalp, karaciğer)

Dr. Siyami Ersek Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (kalp)

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (böbrek, karaciğer)

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi (böbrek)


Zaman

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI