Diş gıcırdatanlara tavsiyeler

Diş gıcırdatmanın diş etlerinin çekilmesinden dişlerin aşınması ve kırılmasına kadar varan telafisi güç sonuçlarına katlanmak zorunda kalmamak için, zaman geçirmeden diş hekimine gitmek gerekiyor.

Diş gıcırdatanlar, önlem alınmazsa dişlerinden oluyor

Yetişkinlerin yüzde 30’u, çocukların üçte biri uykularında ve gün içinde farkında olmadan dişlerini gıcırdatıyor. Amerikan Dış Hekimleri Birliği’ne göre insanların yüzde 95’i hayatlarının bir döneminde dişlerini gıcırdatırken, bunların yüzde 70’i stres ve endişeden şikayetçi. Diş gıcırdatmanın, diş etlerinin çekilmesinden dişlerin aşınması ve kırılmasına kadar varan telafisi güç sonuçlarına katlanmak zorunda kalmamak için, zaman geçirmeden tedaviye yönelmek gerekiyor. DentGroup’tan Estetik Diş Hekimi Bijen Muhit, diş ölçüsü alınarak kişiye özel hazırlanan ve uyurken takılan, yumuşak ve sert plaklarla, gıcırdatmanın zararlı etkilerinin önlenebildiğini söylüyor.

Diş gıcırdatma, gün içerisinde biriken stresin, uykuda açığa çıkarak dişlerin bilinç dışı birbirleri üzerinde kaydırılmasıyla meydana geliyor. Uyku apnesi, stres, endişe, kızgınlık, hayal kırıklığı, yoğun içki ve sigara tüketimi, sık ve çok kahve tüketimi ile doğru yapılmayan diş tedavilerinin, diş gıcırdatma olarak tanımlanan patolojik duruma yol açabileceği belirtiliyor.

Çıkan sesler nedeniyle sosyal çevrede büyük bir rahatsızlık yaratan diş gıcırdatmanın, sağlık nedenleriyle bir diş hekimine başvurularak, bir an önce önlem alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan DentGroup Estetik Diş Hekimi Bijen Muhit, aksi durumda, ortaya çıkan riskleri, “Diş gıcırdatma, dişlerin aşınması ve kırılması, diş kaybı, diş etlerinin çekilmesi, diş sinirinin açığa çıkması, soğuk-sıcak hassasiyeti, çiğneme kaslarında ağrı, çene eklemi deformasyonu ve çene kilitlenmesi” olarak sıralıyor.

Tedavinin iki aşamalı gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Dt. Bijen Muhit, “Hastanın dişlerinden ölçü alınarak hazırlanan, gece takılan yumuşak veya sert gece plakları tedavi için idealdir. Kişinin gıcırdatma sıklığına ve kuvvetine bağlı olarak bu plakların belirli aralıklarla yenilenmesi gerekebilir. Gıcırdatma tedavisinde plak sadece gıcırdatmanın ortaya çıkardığı sorunları önler. Kesin tedavi için hasta mutlaka günlük stresini azaltacak medikal ve psikolojik tedavi süreçlerine yönelmelidir” uyarısında bulunuyor.

Çene kaslarınızı gevşetmeye çalışın

“Kendinizi, dişinizi gıcırdatırken yakalarsanız, dilinizin ucunu dişlerinizin arasına uzatın ve çene kaslarınızı gevşetmeye çalışın” diyen DentGroup Estetik Diş Hekimi Bijen Muhit, diş gıcırdatmayı önlemek için şu ilginç ipuçlarını da veriyor: “Sabahları ılık bir bezi yanaklarınıza tutun ve çene kaslarınızı rahatlatın. Aşırı esneme hareketlerinden de kaçının. 

Dt. Bijen Muhit, diş gıcırdatma problemi yaşamamak için ise yaşam tarzına dair şu önerilerde bulunuyor: “Günlük hayatınızdaki stresi azaltmaya çalışın. Kola, kahve, çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca az tüketin. Ön dişler ile koparma hareketi yapmamaya özen gösterin. Kalem gibi cisimleri ağzınızda tutmayın. Alkolden uzak durun ve sakız çiğnemeyin.”

DentGroup, İstanbul Bağdat Caddesi, Göztepe ve Ataşehir şubelerinde yetişkinler, Caddebostan’daki DentGroup Kids’de ise çocuklar için diş gıcırdatma tedavisi uyguluyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI