Doktor açığı için yurt dışına tıp öğrencisi gönderilecek

Sağlık Bakanlığı, doktor açığını çözmek için yurt dışına bu yıldan itibaren öğrenci gönderecek. Bir yandan tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması için mücadele veren bir yandan da ‘yabancı doktor’ ithali için kanuni düzenlemeler yapan Bakanlık, y

Sağlık Bakanlığı, doktor açığını çözmek için yurt dışına bu yıldan itibaren öğrenci gönderecek. Bir yandan tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması için mücadele veren bir yandan da ‘yabancı doktor’ ithali için kanuni düzenlemeler yapan Bakanlık, yurt dışına bu yıldan itibaren öğrenci gönderecek.

300 ÖĞRENCİ GİDECEK
İlk defa uygulanacak metotla ÖSS’de başarılı olan 300 öğrenci devlet bursuyla Avrupa ülkeleri ve ABD’de doktorluk eğitimi alacak. Eğitimini tamamlayan burslu hekimler, Türkiye’ye dönüp hastanelerde görev alacak. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile yapılan anlaşma hekim açığını uzun vadede bitirme yönünde önemli bir adım olacak ve her yıl uygulanacak. Yurt dışında okuduktan sonra mezun olanların atamaları yapılacak. Bakanlık söz konusu probleme çözüm için daha önce de çeşitli formüller üzerinde durmuştu. İlk adım 2008 yılında tıp fakültelerine ek kontenjan verilmesi yönünde atıldı. Böylece her yıl 4 bin 500 öğrencinin girebildiği tıbbiyelere, bu yıl 6 bin doktor adayı girecek. İkinci adım ise tam gün kanunuyla birlikte yabancı doktorların Türkiye’de çalışmasını öngören kanunun Meclis’ten geçirilmesi olacak. Bu düzenlemeyle 3 binin üzerinde doktor kaynağının Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Yurt dışında olup denklikleri kabul edilmeyen Türk hekimlerin de Türkiye’deki hastanelerde çalışmasına izin çıkacak. Buradan gelecek hekim kaynağının ise 500’e yakın olduğu hesaplanıyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI