Doktor doktor gezdiren hastalık!

Bu hastalığın belirtisi neler, hangi testler yaptırılmalı?

Ceyda ERENOĞLU

Ani şişkinlik, karın ağrısı, gaz ve tuvalet alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler hassas bağırsak sendromunun işareti sayılabiliyor. Hastalar ise belirtilerden kaygı duyup “Kanser oldum!” korkusuna kapılıyor.

Hassas bağırsak (irritabl bağırsak sendromu) olarak adlandırılan hastalık özellikle kadınlarda görülüyor. Soruna büyük şehirde yaşayanlarda, yeni işe başlayanlarda, üniversite sınavı gibi yoğun çalışma ve stres yüklü süreçlerde daha sık rastlandığı belirtiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özdal Ersoy, hastalığın sıklıkla “Psikolojik kökenli” olarak değerlendirildiğini, bu nedenle hastaların doktor doktor gezmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

BELİRTİSİ; YEMEK SONRASI AĞRI

Sorunun toplumun yüzde 10-15’inde görüldüğüne dikkat çeken Ersoy, “Hastalığın kadınlarda neden sık görüldüğü bilinmiyor. Bu kişiler yemekten sonra karın ağrısı, şişkinlik, gaz, tuvalet alışkanlarında değişiklik gibi sorunlar yaşadıkları için kanser oldukları korkusuna kapılıp çok sayıda testler yaptırıyor ve doktor doktor dolaşıyor” diyor. Bir kişiye hassas bağırsak sendromu tanısının konulabilmesi için şikâyetlerinin son 6 aydır var olması gerekiyor. Bu hastalığın varlığında hastada yemekten sonra ortaya çıkan gaz ve ağrı hissi oluyor. Hastanın şişkinliği başladığında sadece tuvalete gidince rahatladığı belirtiliyor. Hastalık ataklar şeklinde geliyor ve kontroller ataklar arasında yapıldığında kişideki sorun yakalanamıyor. Gaz ve spazmgiderici, ağrıyı azaltıcı ilaçların hastalığın giderilmesinde önemli etkisi bulunuyor. Bazen hastalar ilaç almalarına rağmen atak yaşayabiliyorlar. Hasta açısından en rahatlatıcı şeyin; atağın ona zarar vermemesi olduğu belirtiliyor. Kişi strese girince, günlük düzeni bozulunca ve seyahate çıkınca hassas bağırsak sendromuna ilişkin sorunlar başlayabiliyor. Bazı antidepresan ilaçların tedaviye yarar sağladığına dikkat çekiliyor.

HANGİ TESTLER YAPILMALI?

Hastalıkla ilgili olarak kişiye kan sayımı ve tiroit testleri yapılıyor. Tiroit bezi az çalışınca kabızlık, çok çalışınca ishal görülüyor. Sorunun teşhisinde karaciğer testleri de gerekebiliyor. Hassas bağırsak sendromu safra şikâyetleriyle de karıştığı için ayırıcı tanı anlamında safrakesesi incelemesi ve ultrason tetkiki istenebiliyor.

Kansere en az onlar yakalanıyor

Hassas bağırsak sendromu hastalarının, kansere en az yakalanan hastalar olduğuna dikkat çekiliyor. Bu hastalar kanser olsalar da çok sık doktora gidip çok sayıda tetkik yaptırdıkları için erken teşhis sansları yüksek oluyor. Şikâyetler 40 yaş üstünde; ani şişkinlik, karın ağrısı, bağırsak düzeninde bozulma şeklinde ortaya çıkıyorsa dikkatli incelenmesi gerekiyor. Ayrıca “Alarm şikâyetler!” denilen kilo kaybı, spor - diyet yapmadan zayıflama, iştahsızlık, makattan kan gelme, dışkıda kan bulguları ve hastanın ailesinde 65 yaş öncesinde bağırsak kanseri varlığı ile kan sayımında kansızlık durumları da daha detaylı inceleme gerektiriyor.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI