Doktor yerli ilaç yazmadığı için iki kat fazla ödüyoruz

Abdi İbrahim İlaç’ın Başkanı Nezih Barut, doktorların yerli üretime eşdeğer ilaca güvenmedikleri için ithal ilaç yazdığını, bu nedenle hastaların ortalama 5.4 YTL olan eşdeğer yerine ithal ilaca iki katını ödediğini söyledi.

Abdi İbrahim İlaç’ın Başkanı Nezih Barut, doktorların yerli üretime eşdeğer ilaca güvenmedikleri için ithal ilaç yazdığını, bu nedenle hastaların ortalama 5.4 YTL olan eşdeğer yerine ithal ilaca iki katını ödediğini söyledi.


TÜRKİYE’NİN en köklü ilaç üreticilerinden biri olan yüzde 100 yerli sermayeli Abdi İbrahim’in Başkanı Nezih Barut, doktorların yerli üretim eşdeğer ilaçlara güvenmemesi nedeniyle fiyatı iki kat daha pahalı olan ithal ilaçların pazardaki payının düşürülemediğinden yakındı. Maslak’taki yeni merkez binasının ve şirketin yeni logosunun tanıtımının ardından konuşan Nezih Barut, eşdeğer ilacın teşvik edilmediğini belirterek ‘Doktorlar ürettiğimiz eşdeğer ilaçlara güvenmiyor. Türkiye’de üretilen eşdeğeri yerine ithal ilaç yazıyorlar. Eşdeğer ilaca etken madde koymadığımızı düşünüyorlar. Hasta da ‘doktor yazdıysa bir bildiği vardır’ düşüncesiyle eczacı vermek istese de eşdeğerini tercih etmiyor. Doktorların bu fikrini sürekli tanıtımlarla değiştirmeye çalışıyoruz’ diye konuştu. İmajı değiştirmek için çaba gösteren Abdi İbrahim’in 2 bin 800 olan çalışan sayısının bin 800’ü sağlık kuruluşlarında ilaç tanıtımı yapan ilaç mümessillerinden oluşuyor.

İTHAL İLACIN PAYI YÜZDE 14 ARTTI

BARUT
, doktorların yazmaması nedeniyle hastaların da 2007 rakamlarına göre kutu başına iki kat fazla ücret ödemek zorunda kaldığını vurguladı. Türkiye’de eşdeğer ilaçların ortalama kutu fiyatı 5.4 YTL. Buna karşın referans ilaçların ortalama fiyatı ise 2.1 katı yani 11.6 milyar YTL. Oysa 2004’teki fark 1.9 kattı. Nezih Barut, ayrıca 11.1 milyar YTL’lik Türkiye’deki toplam ilaç pazarında tutar bazında ithal ilaçların payının 2002’de yüzde 34 iken 2007’de yüzde 14 artışla 48’e çıktığını, kutu bazında ise eşdeğer ilaçların payının ancak yüzde 48’den yüzde 52’ye ulaşabildiğine de dikkat çekti. Türkiye’de halen ilaç üretimi yapan 42 tesisinin de 14’ü yabancı sermayeli.



Logosu ve yeni binası ünlü tasarımcılardan



ABDİ İbrahim’in yeni logosunu, New York metrosu haritası, Stendig takvimi, American Airlines logosu gibi dünyaca bilinen tasarımların yaratıcısı Massimo Vignelli tasarladı. Vignelli, logoyu tasarlarken Çin tabağından etkilendiğini kaydetti. Vignelli ‘Topkapı Sarayı’nı ziyarete gittim. Orada, Osmanlı’ya hediye edilen bir Çin tabağı içindeki çizimi görünce çok heyecanlandım. Bu çizim üzerinde çalışmaya başladım’ dedi. Abdi İbrahim’in yeni yönetim binasını ise İtalyan mimar Dante Benini projelendirdi. 40 milyon dolar maliyetle Maslak’taki 120 metre yüksekliğindeki 25 katlı binada 230 kişilik konferans salonu, sekiz toplantı salonu var.


Eşdeğer ilaçla ABD pazarına da girmeyi planlıyor

ABDİ İbrahim Başkanı Nezih Barut, yakında yeni Ar-Ge merkezlerini kamuoyuna tanıtacaklarını belirterek, ilaçta dünyanın en büyük üreticilerinden ABD’ye de ilaç ihraç etmeye hazırlandıklarını ifade etti. Ürettikleri eşdeğer ilaçlarla yakında ABD pazarına da gireceklerini ifade eden Barut, ilaçların hangi hastalıklar için olduğunu ise çok yakında açıklayacaklarını kaydetti. Barut, yeni ilaç araştırmaları için yaklaşık 500 milyon dolarlık bütçe gerektiğini vurguladı. Son 6 yılda dolar bazında cirolarını 5 kat artırdıklarını da belirten Barut, geçen yıl yüzde 7.2 pazar payı ile 804 milyon dolar ciro elde ettiklerini ifade etti. Şirket bu yıl ise 900 milyon dolar ciro, 20 milyon dolar ihracat hedefliyor. 2010 ihracat hedefi ise 70 milyon dolar. Öte yandan Barut, Kafkaslar’daki gelişmeler nedeniyle Rusya ve Gürcistan’a ihracatlarının durduğunu da ifade etti.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI