Dost başa düşman ayağa

Ayaklar, güzelliğin ve bakımın en önemli göstergelerinden. Elbette her şeyde olduğu gibi güzel ayaklara sahip olmanın da püf noktaları var.

Bu basit kuralları ihmal edenler ise yaz boyunca ayaklarını saklamak zorunda kalabilir. Çok zahmete gerek yok; biraz zaman ve özenle etkileyici ayaklara sahip olabilirsiniz. Uzman (kiropodist) Özgül İşgör’e kulak vermeniz yeterli...

Ayak sağlığı güçlü ve sağlıklı tırnaklar olmadan olmuyor. Bunun sırrı nedir?

Tırnaklar, bakımlı bir ayağın en önemli öğesi. Demir, kalsiyum, B vitamini ve potasyum açısından zengin olan besinler, vücudunuzun geri kalanında olduğu gibi, tırnaklarınız için de faydalıdır. Tırnaklarınız zayıf, kırılgansa ve katlara ayrılıyorsa, yeterince su içmiyor olabilirsiniz. Mutlaka yeterli su tüketin. Her parmağınıza, kökünden ucuna doğru masaj uygulayın. Ve mucize kuruyemiş: Badem. Günde altı adet badem yediğiniz takdirde tırnaklarınızdaki değişimi fark edeceksiniz. Çünkü bademde, tırnakların ihtiyaç duyduğu yağ asitleri vardır.

Evde pedikür yapmanın püf noktaları ne?

Evde ayak bakımı yapmak için öncelikle düzgün aletlere ihtiyaç var. Ayak cildini törpülemek için iki farklı kalınlığı olan bir fotfil (ayak törpüsü), tırnak etlerini geriye itmek için kullanılacak bir spatula, tırnakları kesmek için kullanılacak kaliteli bir makas ve törpü başlıca ihtiyaç duyulacak aletler. Evde ayak bakımı yaparken aşırıya kaçılmamalı, nazik ve yuvarlak hareketlerle cilt kalınlıkları törpülenmeli. Cilt törpüleme işlemi sırasında fazla bastırmak koruyucu cilt tabakasına zarar vermekle sonuçlanabilir. Eğer evde kendi bakımımızla başa çıkamadığımız cilt kalınlığı problemleri varsa, ayak bakım uzmanına başvurarak işin püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Bu arada tırnakları düz kesmeye özen göstermek de önemli. Böylece tırnak batması veya halk arasında ‘şeytan tırnağı’ diye adlandırılan oluşumları önlemiş olursunuz. Önemli olan, tırnağa, doğal yapısı dışında bir şekil vermeye çalışmamak.

Yorgun ayaklar nasıl canlandırılır?

Bunun en kolay yöntemi, serinletici-naneli bir ayak jeliyle ayaklarınızı ovmak veya bir ayak masaj aleti edinmektir. Masaj aleti sayesinde kan dolaşımı düzeleceği için genel bir rahatlama hissedersiniz. Dilerseniz nane ve soğuk su kullanarak kendinize dinlendirici bir ayak banyosu da hazırlayabilirsiniz.

Ayak banyosu ağrıya birebir

Ya mantar sorunu?..

Mantar, ciltte ya da tırnakta ortaya çıkabilen bir rahatsızlık. Mantar hastalığını oluşturan sporlar, nemli, sıcak ve karanlık ortamlara bayılır. Ayaklarımızın kapalı ayakkabıda aşırı terlemesi, çorapsız ayakkabı giymek, başkasının terliğini, ayakkabısını ya da çorabını kullanmak, havuz kenarı ya da çok kişinin ortak kullandığı alanlarda çıplak ayakla yürümek, kokuyu önlemek için sık sık sabunla yıkamak ve banyo sonrası iyi kurulamamak, mantara sebep olabiliyor. İyi klorlanmamış havuzlardan da mantar kapma olasılığı mevcuttur. Mantar, ortaya çıktıktan sonra hekim tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

“Topuklarım sürekli ağrıyor” diye şikayet edenlere ne önerirsiniz?

Topuklarda oluşan ağrılar, kullanılan yanlış formlu ayakkabılara, taban düşüklüğü gibi basış bozukluklarına, bazen de aşırı yorgunluğa bağlı olabilir. Yoğun tempolu geçen bir günün sonunda ayaklarınızı ayak banyosu ile dinlendirin. Böylece kan dolaşımınız artar, ayaklarınızın yorgunluk kaynaklı ağrı, yanma ve acı şikâyetleri ortadan kalkar. Ayak banyosu için hazırlayacağınız suya bitkisel ürünler eklerseniz tazeliği ve canlılığı hissedersiniz. Düzenli ayak banyosu uygulaması, cildin elastikiyetini artıracağı için nasıra karşı da koruyucudur.

Ayakkabı genişleyebilir ama kalıcı nasır da bırakabilir’

Ayak rahatsızlıkları ve korunma yolları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bu rahatsızlıklar ayağın güzelliğini kaybetmesinde çok önemli rol oynar. Verdikleri sıkıntı ve acı da cabası. İstatistiklere göre, kadınların ayak rahatsızlığı yaşama olasılığı, erkeklere oranla çok daha fazla. Bunun ana sebebi ayakkabılar. Kadınlar göze hoş görünmek ister. Ama moda, çoğu zaman rahat değildir. Sözgelimi her gün yüksek topuklu ya da tamamen topuksuz giymek doğru değil. Sürekli dar ya da sürekli geniş ayakkabı giymek de yanlış. Ayak sağlığının önemi, ne yazık ki genellikle rahatsızlıklar başlayınca anlaşılır.

Ayak rahatsızlıklarının başında nasır geliyor? Bunu önleme yolu yok mu?

Nasır, ayakkabı vurmasından ya da cildin yağ ve nem dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkan kuruluk yüzünden oluşabilir. İlk kural şu: “Sonradan genişler” diye düşünerek ayakkabı satın almamalıyız. Ayakkabı genişleyebilir ama kalıcı nasırlar bırakabilir. Banyodan sonra ayaklarımızı iyice kurulayıp derin nemlendirici etkili, cildin lipid ve su eksiğini tamamlayan kremlerle masaj yapmak faydalıdır. Klasik pedikürde, ayaklarınızı suda beklettikten sonra kalınlık temizleme işleminden vazgeçin. Bu işlem, nasırlarınızı azaltacağına artırır.

Terlemeye çözümler

Uzman Özgül İşgör çoğumuzun şikayetçi olduğu bu sorun için neler yapmamız gerektiğini de anlattı:

- Ayak terlemesi doğal bir vücut fonksiyonudur. Deri ayakkabı kullanımı, ayakların iyi hava almasını sağlayarak terlemeyi azaltır. Bu yüzden deriden şaşmamak gerek.

- Ayakkabılarınızı çorapsız giymeyin. Hatta ter emici pamuklu çorap kullanın.

- Her gün aynı ayakkabıyı kullanmayın. Bir gün yüksek topuklu giydiyseniz, ertesi gün yumurta topuklu bir ayakkabıyı tercih edin.

- Spor ayakkabı kullanımını sadece spor yapılacak zamanla sınırlayın.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI