Down Sendromu'na anne karnında çare

Antalya'daki jinekoloji kongresinde konuşan uzmanlar, anne karnında rahatsızlığı saptanan bebeğe kök hücre tedavisi uygulanıp birçok hastalığın üstesinden gelinebileceğini belirtti.

Anne karnındaki bebeğe kök hücre tedavisi uygulanarak, lösemi ve Down Sendromu gibi birçok hastalığın üstesinden gelinebilecek. Gerektiğinde anne karnında organ nakli bile yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı da, proje aşamasında olan kordon kanı bankacılığıyla, doğan her bebeğin kordon kanını almak için hazırlanıyor. Antalya Belek'te düzenlenen IX. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi'nde, 3 günde 20 farklı ülkeden 50'ye yakın yabancı bilim adamı ile 145 türk bilim adamı sunum yaptı. Kongreyi bin 500 doktor izledi.

80 HASTALIK TEDAVİ EDİLDİ

Doktorlar, jinekoloji alanındaki son yenilikleri de kongre boyunca tartıştı. Türk-Alman Jinekoloji Eğitim ve araştırma Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, göbek bağı ve eş denilen plasenta içindeki kanın zengin bir kök hücre kaynağı olduğunu belirterek, bunun devlet tarafından kurulan ulusal bir bankada saklanmasının önemine değindi. TAJEV Üyesi Dr. Şenol Kalyoncu da ilk kez bu kongrede Sağlık Bakanlığı'nın kordon kanı bankası ile ilgili ciddi bir çalışması bulunduğunu açıkladı. Kalyoncu, proje aşamasında olan çalışmaya göre, doğan her bebeğin kordon kanının ailenin izni ile bakanlık tarafından alınacağını söyledi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eray Çalışkan ise "Lösemili, Down Sendromlu çocuklara, kordon kanı ile doğmadan erken müdahale edilmesi önemli" dedi. TAJEV Başkanı Ünlü, göbek bağındaki (kordon kanı) kök hücreler ile şu an yaklaşık olarak 80 kadar hastalığın tedavi edilebildiğini belirterek, kordon kanının yüzde 97'sinin atıldığını ve bu nedenle de hastaların tedavi şanslarını yitirebildiğini söyledi. Ünlü, "Günümüzde anne-babası bir hastalık için taşıyıcı olan ve bu nedenle anne karnında yapılan tetkiklerde hasta olduğu saptanan bebeklerin daha doğmadan kök hücre ile tedavisi gündeme gelmiştir. Hasta çocuktan, anne karnındayken alınan kanın dış dünyada işlenerek bozuk veya eksik olan genlerin yerine yenisinin eklenmesi, kök hücrelerin farklı organ ve doku yapılarına dönüşmesi için uygun komutlar verilerek, bu kök hücrelerin yine hasta çocuğa, anne karnında geri verilmesi planlanmaktadır" diye konuştu.

GÜL KİREKLO

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI