Dünyada her yüz kişiden biri şizofren

Adana Şizofreni Dostları Derneği (AŞİDER) Başkanı Emine Soncu Tunç, dünyada 60 milyon, Türkiye'de ise 800 bin şizofreni hastasının bulunduğunu söyledi.

Tunç, şizofreninin kronik, ciddi ve düşkünleştirici bir beyin hastalığı olduğunu, bütün kronik hastalıklar gibi alevlenme ve yatışma dönemleri gösterdiğini belirterek, "Bu hastalık yeryüzündeki her yüz kişiden birini etkilemektedir. Dünyada 60 milyon şizofreni hastası vardır. Türkiye'de ise yaklaşık 800 bin şizofreni hastası yaşamaktadır. Bu hastalık genellikle 15-25 yaş aralığında başlamakla beraber, orta yaşlarda da başladığı görülmektedir. Hastalık ne kadar erken başlarsa kişinin üzerindeki hasar o kadar fazla olmakta, normal bir yaşam sürdürme şansı azalmaktadır" dedi.

Şizofreni hastalarının ve yakınlarının birbirlerini tanıması, biraraya gelmesini sağlamak ve hastalık konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek için Adana'da AŞİDER'i kurduklarını ifade eden Tunç, "Gelin hep birlikte başaralım. Hasta yakınları ve gönüllü kişilerden oluşan bir bütün olmakla başlayalım. Aynı duyguları paylaşıp, şizofreni hastalarına ortak çözüm yolları arayalım. Düşüncelerimizi paylaşalım, tartışalım. Unutmayalım ki amaçlarımız hep aynı, farklı amaçlar içinde olmadan, derneğimizin amaçlarına sadık kalarak, birlikteliğin verdiği duygular içinde ve paylaşmanın verdiği haz ile ayrıca başarmanın coşkusuyla gelin birlikte başaralım diyoruz" şeklinde konuştu.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI