Eczacılar gelecek kaygısı yaşıyor

İlk kez Türkiye’de uygulanan İlaç Takip Sistemi’nin ciddi sıkıntılar yaratacağını söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Güngör, reklâm ve tanıtımın serbest bırakılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı

İlk kez Türkiye’de uygulanan İlaç Takip Sistemi’nin ciddi sıkıntılar yaratacağını söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Güngör, reklâm ve tanıtımın serbest bırakılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Sahte ilacın önüne geçmesi planlanan İlaç Takip Sistemi’nin yarattığı kaosu, aile hekimliği uygulaması nedeniyle eczacıların yaşadığı mağduriyeti, kullanım tarihi geçen ilâçlarda imha sorununu ve ilaç reklamlarının serbest bırakılması eczacıları zorluyor. Bir yıl içinde 200’e yakın eczanenin kapandığını söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör ile yaşanan sıkıntıları konuştuk. Güngör, İstanbul’da her hafta birkaç eczanenin kapandığını belirterek, “Bulundukları semtlerde sevilen, sayılan insanların işlettiği eczaneler, aramızdan yavaş yavaş ayrılıyorlar” dedi.

 

Milyonlarca ilaç çöpe gidecek

Semih Güngör’e göre, geçen mayıs ayında, Türkiye’de sahte ilaçların önüne geçmek amacıyla dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmayan İlaç Takip Sistemi’ne geçilmesi, eczacılar açısından ciddi sıkıntılar yarattı. Çünkü, yeni ilaçlar kare barkodlarla sistemde yer alırken, hâlihazırda piyasada bulunan, henüz son kullanma tarihi gelmemiş, normal barkodlu ilaçların da sisteme kaydedilmesi gerekiyor. Bu nedenle üzerlerine geçici etiketler yapıştırılarak bunların da sisteme kaydı sağlandı. Güngör, bu uygulamanın önce 31 Ekim 2010’a kadar geçerli olduğunu, ancak bu ilaçların fazla sayıda olması nedeniyle altı ayda tüketilemeyeceği anlaşılınca, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü genelgesiyle, ‘bu ilaçların kullanım süresinin 10 yıl olması nedeniyle’, uygulamanın 2020’ye kadar uzatıldığını söyledi.

 

5 milyon kutu ilaç çöpe gidecek

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu genelgeyi tanımadığına işaret eden Güngör, “SGK, sisteme kayıtlı olmayan ilaçları ödemeyeceğini belirtti. Fakat bunlar, kullanım süresi devam eden ilaçlar. Bu şekilde, SGK, Sağlık Bakanlığı’nın yetkili olduğu konularda ‘Ben böyle yorumlarım’ diyebiliyor. Türk Eczacılar Birliği de biz de dava açtık. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. SGK, bu karara uymadı. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen, bu tür ilaçları hâlâ hastalara veremiyoruz. Eczaneler ortalama 5000 TL’lik zarar ediyor.

Haberin devamını okumak için tıklayın.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI