Erken Teşhis Edilmezse Öldürüyor

''Abdominal aort anevrizması (AAA)'', erken teşhis edilemezse yırtılarak ani ölümlere neden olabiliyor.

Vücudun ana atardamarı aortanın karın bölgesindeki kısmının genişlemesiyle oluşan ’’abdominal aort anevrizması (AAA)’’, erken teşhis edilemezse yırtılarak ani ölümlere neden oluyor.
Belirti vermeyen, ancak risk grubundaki kişilerde basit muayene ve ultrasonografi tetkiki ile saptanabilen hastalık kolayca tedavi edilebiliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Civelek, yaptığı açıklamada, abdominal aort anevrizmasının, farkına varılıp zamanında teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen, ancak farkına varılmadığında genişleyen bölgenin yırtılarak ani ölümle sonuçlanma riski çok yüksek bir hastalık olduğunu belirterek, ’’Bu tür ani ölümlerin önüne geçmek için hastalık hakkında toplumsal bilincin oluşması gerekiyor’’ dedi.

Bu hastalığın genellikle yaşlı erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade eden Civelek, ’’AAA çapının 3 santimetre üzerinde olması, yaşlı erkekler arasında yüzde 4-8 oranında görülmektedir. ABD’de yapılan araştırmalarda ölüme neden olan hastalıklar arasında AAA 15’inci sıradadır ve ölümler genellikle anevrizmanın yırtılması sonucu meydana gelmektedir’’ diye konuştu.

Damardaki genişlemenin sınırının 3 santimetreye ulaştıktan sonra semptomların oluşmaya başladığını, bu aşamadan sonra yırtılma riskinin meydana geldiği 6 santimetrelik çapa ulaşması için ortalama 5 yıllık bir süre geçtiğini dile getiren Civelek, ’’Bu durum söz konusu dönemde genellikle hiçbir belirti vermez. Eğer bu dönemde hastalık saptanırsa, tecrübeli merkezlerde çok düşük ölüm riskiyle tedavi edilebilir. Ancak yırtılma oluşursa hastaların kabaca 3’te 1’i hayatını kaybeder. Bu dönemde risk grubunda olan kişilerde, basit bir muayene ve ultrasonografi tetkiki ile hastalık kolaylıkla saptanabilir’’ diye konuştu.

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI