Erken teşhis için alerji testi yaptırmak şart!

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, erken teşhis ve tedavi sürecinin hastalık açısından değerlendirilmesi için alerji testlerinin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi.

21. Yüzyılın hastalığı olan alerjinin önemine değinen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, erken teşhis ve tedavi sürecinin hastalık açısından değerlendirilmesi için alerji testlerinin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi:

"Her yaşta alerji testi yapılabilir"

"Alerjinin varlığını ortaya koyan bu testlerin en önemli sebebi mevcut hastalığın alerjik nedenini belirlemede büyük rol oynamasıdır. Alerji testleri, solunum yolu hastalıklarından alerjik nezle ve astım, deri alerjilerinden ürtiker ve anjioödemi, egzamada kontakt dermatit ve atopik dermatit, ilaç alerjisi ve gıda alerjisi kaynaklı hastalıkların bütünsel tedavisi için önemlidir. Deri ve kandan alınan örneklerle yapılan testler çocuklara her yaşta alerji testi olarak uygulanabilir ancak bu yönteme, hastalığın öyküsünü bilen bir alerji uzmanı karar vermelidir. Altın standart kabul edilen alerji deri testi ve gıda alerji taramalarında elde edilen negatif sonuç ancak 3 yaşın üstünde anlamlıdır. Negatif sonuç alınması durumunda ileriki yaşlarda test mutlaka tekrarlanmalı. 3 yaş altı çocuklarda testin pozitif çıkması alerji varlığını ortaya koyar. Alerji testleri 3 yaş altı çocuklar için genellikle kandan yapılır. Özellikle ağızdan alınan alerji ilaçları, alerji deri testi sonucunu değiştirebilir. Bu ilaçların kesilemediği durumlarda test güvenilirliğini arttırmak için tüm yaş gruplarında kandan araştırmaya gidilmesi doğru bir yol olacaktır.

"Hışıltı atakları dikkatle incelenmeli''

Üç defadan fazla nükseden bronşit mutlaka alerji açısından araştırılmalıdır. Özellikle çocuklarda sabaha karşı nöbet şeklinde gelen ve zaman zaman kusmaya götüren öksürükler alerjik açıdan ele alınması gerekir. Benzer şekilde soğuk algınlığı bulguları olmaksızın egzersiz, gülme veya ağlama sonucu gelen öksürükler de alerji testiyle kontrol edilmesi gerekmektedir. Bronşit atakları yaşam süresince 3 veya daha fazla gelişmesi durumunda alerji araştırması yapılmasını oldukça elzem buluyorum. Bu hastalıklarda hırıltı, hışıltı atakları dikkatle incelenmeli. Özellikle küçük çocuklarda sık soluma ve göğüste inip kalkma şeklinde gözlenebilen nefes darlığı da takip edilmeli."

Star Gündem

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI