Faydası bilinmeyen kordon çöpe gidiyor

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertem, kordon kanının kök hücre barındıran zengin bir ...

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertem, kordon kanının kök hücre barındıran zengin bir materyal olduğunu ancak Türkiye'de yeterince yararlanılamadığını söyledi.

HEDEF 10 BİN KORDON
Antalya'da yapılan 7. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Ertem, bebeklerin anne karnında göbek kordonuyla beslendiğini, doğumla göbek kordonunun görevini tamamlandığını, doğumun ardından çöpe atıldığını belirtti. Kordon bağındaki kanın kök hücre nakilleri için önemli olduğunu ifade eden Ertem, 'Türkiye'de yıllık doğum sayısı 1 milyon 300 bin civarında. Herhalde en son düşüneceğimiz şeylerden biri yeterli kordon kanı bulamamak olur'' dedi.

Ertem, Ankara Üniversitesinde kurulan kordon kanı bankasında sadece 157 kordon kanı bulunduğunu ABD'de 310 milyon nüfusa karşın 200 bin saklanmış kordon kanı olduğunu dile getirdi. Türkiye'de kök hücre nakli ihtiyacının karşılanması amacıyla en az 10 bin kordon kanı hedefine ulaşılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ertem, 'Maalesef hayat kurtarıcı öneme sahip bu materyali çöpe atıyoruz, bu zenginliği kullanamıyoruz'' diye konuştu.

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI