Geleceğin cerrahisi

Da Vinci adlı robotla yapılan ameliyatlar, yerli ve yabancı cerrahların katılımıyla gerçekleştirilecek ve uygulama yaygınlaştırılacak.

Robotik cerrahi, aynı zamanda geleceğin cerrahisi olarak tanımlanıyor.

Ameliyat robotları, hastanın kısa sürede sosyal hayata dönmesini sağlıyor.

Başta üroloji olmak üzere, kalp damar, kulak-burun-boğaz, kadın doğum ve genel cerrahi alanında pek çok ameliyatın yapılabildiği robotik cerrahinin mazisi Türkiye’de çok uzun değil, ama gelinen nokta hayli sevindirici.

Kamuda ilk robotik cerrahi ameliyatların yapıldığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu anlamda edindiği tecrübeyi, eğitim merkezi projesi ile tüm cerrahlarla paylaşmaya hazırlanıyor.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr.Eyüp Gümüş, proje hakkında bilgi verirken "Belli aralıklarla gelecekler hem teorik hem pratik eğitim alacaklar. Bundan sonra onlara sertifika vereceğiz. Ameliyat yapma yetkisi alacaklar" dedi.

Uygulama ile Türkiye’deki cerrahların yurtdışına gitmesine gerek kalmayacağı gibi, yurtdışından hekimler Türkiye’ye gelecek.

Proje çerçevesinde ilk etapta, yurt içindeki cerrahların yanısıra Türk Cumhuriyetleri ile Ortadoğu ülkelerinden gelecek hekimlere öncelik tanınacak.

Merkezde bulunacak robotik cerrahi cihazı ile cerrahların becerilerini nasıl geliştireceği konusunda da Doç.Dr.Eyüp Gümüş şunları söyledi:

"Burada hayvanlar üzerinde bazı ameliyatlar yapılacak. Teorik eğitimler olacak. Yeteneği gelişen hekimleri biz gerçek ameliyatlarımıza dahil edeceğiz. Orada da insanlar üzerinde yapılan ameliyatları görerek en son sertifikalarını alacaklar"

İki ay içerisinde uygulamaya geçirilmesi planlanan projede sertifika alacak hekimler, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde robotik cerrahi ile ameliyat yapabilecek.

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI