'Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmalısınız'

Havaların serinlemeye başladığı bugünlerde pek çok kişiyi etkisine alan grip, uzmanların deyişiyle tam bir 'sessiz katil'.

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul

Her yıl dünyada 500 milyon kişinin gribe yakalandığını, 250 bin kişinin grip nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, nemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

'Temas' uyarısı

Dr. Aytaç Karadağ, gribe sanıldığı gibi soğuk havaların değil, çoğunlukla virüslerin neden olduğunu belirterek şunları söyledi: "Gribin belirtileri yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, öksürük, bulantı ve kusma. Hasta hapşırdığında, öksürdüğünde milyarlarca influenza virüsü havaya yayılır. Aynı ortamda bulunan insanlar 'damlacık enfeksiyonu' denilen bulaşma yoluyla bu ortamdaki virüsü soluduktan sonra belirtiler başlar. Hasta ile yakın temas diğer bulaşma yollarıdır. Kapalı alanlarda yakın temasla, virüs dış ortamda canlı kalabildiği için kapı kolları, toplu taşıma araçlarında tutunma yerleri, asansör düğmeleri, telefonlar ve temasla bulaşabilmektedir."

Gripten korunmak için ellerin bol su ile yıkanması gerektiğini söyleyen Karadağ, "Antibiyotikler faydasız olacaktır, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmalı ve düzenli grip aşısı yaptırmalıyız" dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI