Gırtlak nakli de mümkün olabilecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın onayladığı Kompozit Doku Nakli Yönergesi ile sesini kullanamayan hastalara gırtlak naklinin de yapılabileceğini bildirdi.

Türkiye’de ilk çift kol naklini geçen yıl Ekim ayında gerçekleştiren Doç. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın onayladığı Kompozit Doku Nakli Yönergesi ile sesini kullanamayan hastalara gırtlak naklinin de yapılabileceğini bildirdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından onaylanan Kompozit Doku Nakli Yönergesi’nin kol, yüz, saçlı deri, üst solunum, üst sindirim yolu nakliyle, bağırsak naklini kapsadığını kaydetti. Kanser nedeniyle gırtlağını kullanamaz hale gelen, ateşli silahla yaralananlar, gaziler gibi gırtlağını bir şekilde kaybeden, konuşamayan insanlar bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özkan, “Bu insanlara gırtlak nakli yapılabilir, hasta başkasının ses telleriyle konuşabilir. Soluk borusu ve gırtlağı alınanlara gırtlak nakli yapılabilecek. Mevzuatın en önemli özelliği bu. Bununla ilgili birimi kulak burun boğaz bilim dalıyla burada kuruyoruz” diye konuştu. Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Mevzuatta bacak yok ama bacağın olmaması büyük eksiklik değil. Bacağın yerini gören çok iyi protezler var, bu büyük ameliyatı yapmaya değmez.”

Alerjik astımlılar için riskli mevsime girdik

Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Prof. Dr. Levent Tabak, özellikle ilkbahar aylarında artan polenler nedeniyle alerjik astım hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tabak, “saman nezlesi”, “bahar alerjisi” ya da “yaz gribi“ olarak isimlendirilen alerjik rinitin (burun iltihabı), kişilerin duyarlı oldukları alerjenler ile teması sonrası çıkan ve çok sayıda kişiyi etkileyen bir hastalık olduğunu bildirdi. Tabak, ”Polen miktarının fazla olduğu saatlerde, açık alanlarda az sürelerde kalınmalıdır. Giysiler açık havada kurutulmamalıdır” dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI