Görme engellilerden kansere tanı

Almanya’da her yıl 74 bine yakın kadın meme kanserine yakalanıyor ve bu hastalığa yenik düşüp ölenlerin sayısı da 17 bine yaklaşıyor. Erken tanı için uygulanan bu yöntemlere şimdi bir yenisi eklendi.

Marie-Luise Voll 52 yaşındayken glokom nedeniyle görme yeteneğini tamamen kaybetmiş. 2008 yılından bu yana ise Duisburglu jinekolog Frank Hoffmann'ın muayenehanesinde tanı uzmanı olarak çalışıyor. Görme engelli Voll, Hoffmann'ın “Kaşif Eller” adı altında başlattığı girişim kapsamında meme anatomisi, tedavi ve tanı başta olmak üzere çeşitli konularda dokuz aylık bir eğitim almış. Marie-Luise Voll, önce teori eğitimi aldıklarını, ardından da kadın göğsünün anatomisi, meme teşhis ve tedavisi, hastalarla iletişim konusunda ders gördüklerini anlatıyor ve "Daha sonra egzersiz minderlerinde dokunmayı öğrendik, kendi vücudumuz üzerinde de çalıştık. Kendimize ve öğretmenlerimizin vücutlarına şeritler yapıştırdık.” şeklinde konuşuyor.

Görme engelliler bol vakit ayırıyor

Bu şeritler ile kadınların göğüsleri dört bölgeye ayrılıyor ve böylelikle görme engelli tanı uzmanı, dokuda değişiklikleri daha doğru bir şekilde lokalize edip doktora bildirebiliyor. Bir jinekolog böyle bir yoklamayı birkaç dakikada sonuçlandırmak durumundayken, görme engelli tanı uzmanlarının incelemesi 30 ila 60 dakika sürebiliyor. Marie-Luise Voll, bu süre içinde kadınların korkularını da gidermeye çalıştığını anlatıyor:

"İncelemeden önce, hastaların bir dizi soruyu cevaplandırmasını istiyorum. O zaman ailede de benzeri bir rahatsızlığın olup olmadığını görüyorum. Tabii o halde korkular daha da doğal. Bize ayrılan mekânda sakin ve yumuşak bir atmosfer yaratarak, kadınların korkularından sıyrılmasına yardımcı olmaya çalışıyorum.”

Doktorların gözünden kaçan, görme engellilerden kaçmıyor

Bu tanı yöntemine, birçok doktor sıcak bakıyor. Dr. Hoffmann, eldeki verilerin olumlu olduğunu söylüyor. "İstatistiklere bakıldığında görme engelli tanı uzmanlarının, en az uzman hekimler kadar başarılı olduğu görülüyor." diyen Hoffmann, "Bu tanı uzmanlarının daha çalışmalarının başında olduğunu da unutmamak gerek. Hatta bazı doktorların gözünden kaçabilecek tümörler de bu şekilde ortaya çıkarılabildi.” şeklinde konuşuyor.

   Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Manşetler