Gündüz rektör, gece doktor

Ege Üniversitesi’nin cerrah rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun bisturiyi elinden bırakmıyor.

Ege Üniversitesi’nde ilk böbrek ve karaciğer naklini gerçekleştirip bugüne kadar binin üzerinde ümitsiz hastayı hayata kavuşturan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun “JET REKTÖR” unvanıyla her iki görevini de aksatmadan sürdürüyor. Gece doktor, sabah rektör.

Ege Üniversitesi’nin  böbrek nakli sorumlusu cerrah Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun rektör olarak seçilip atandıktan sonra da organ naklini bırakmadı. Bayram öncesi 5 nakille insanların çifte bayram yapmasını sağladı. Rektörlük koltuğuna oturduğu gün 2 böbrek nakli yapan Prof. Dr. Hoşcoşkun bayramdan bir gün öncede de biri çapraz nakil, biri çocuk 3 kişiyi sağlığına kavuşturdu Üstüne üstlük bir de karaciğer nakli yaptı. Gece sabaha kadar operasyon yapan Prof. Dr. Hoşcoşkun sabahın erken saatlerinde rektörlük makamındaydı. 

EŞLERİN VEFASI

Çapraz nakil 2 kişinin birbirlerinin hanımlarına böbreklerini vermesiyle gerçekleşti. İsmail Kart (59), Selma Pancaroğlu’na (49) böbreğini verirken, eşi Malik Metin Pancaroğlu’da (58) İsmail Kart’ın eşi Nurşen Kart’a (55) böbreğini verdi. Kendi eşinden böbrek alması kan grupları nedeniyle risk oluşturan opresyonun çapraz olarak yapılan nakille uyum sağlaması her iki hastanın da sağlığına kavuşturdu. 

SELMA PANCAROĞLU’NUN İKİNCİ ORGAN NAKLİ

Selma Pancaroğlu’na 2013 yılında da oğlu Mehmet’ten (28) ilik nakli yapıldı, böbrek nakli yapılan gün ise Mehmet Pancaroğlu’nun yaş günü olması tüm aileyi üst üste sevince boğdu. 
Mehmet Pancaroğlu, “İnsanlar hastanede genellikle üzgün olurlar ama  biz hepimiz ailece mutluyuz. Annem ameliyattan çıktığında hem bu  başarılı operasyonu,  hem de benim yaş günümü kutladık” diye konuştu. 

HASAN SAĞLAM, ŞİMDİ GERÇEKTEN SAĞLAM

Hasan Sağlam’a (12) ise böbreğini annesi Canan Sağlam verdi. İlköğretim ikinci basamak öğrencisi olan Hasan diyalize yeni başlamışken, annesi oğluna dayanamayıp, “Oğlumun acı çekmesini istemiyorum. Ben tek böbrekle de idare edebilirim” diyerek böbrek nakli konusunda gönüllü verici oldu. Şimdi, Hasan gerçekten sağlam. Top peşinde koşacağı günlerin heyecanını yaşıyor. 

ÜÇ BÖBREKTEN SONRA  BİR DE KARACİĞER

İki kadın bir çocuk böbrek naklinden sonra sabaha karşı Kibariye Uslu’nun kadavradan karaciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, yüzünde hiçbir yorgunluk envaresi göstermeden rektörlük makamına koştu. 

HASTANEDE DİNLENİYOR

Operasyonlar sırasında Prof. Dr. Hoşcoşkun’a yardım eden Doç. Dr. Mümtaz Yılmaz ve Dr. Gözde Dalkılınç, “Hocanın hızına yetişmek mümkün değil” diyor ve ilave diyorlar: “O ameliyatlarda yorulmuyor. Hiç inanmayacaksınız ama, Hastanede dinlendiğini söylüyor. Biz bugüne kadar yaptığı işi bu kadar seven bir başka insana rastlamadık. İnsanlara hayat vermek, onun da canına can katıyor. Hocamız bizim hepimizin rol modeli” diyorlar. 

ÇAPRAZ NAKİL NASIL OLUYOR?

Çapraz nakil uygulandığı iki alan var. Birincisi, çapraz nakil kan grubu uyumlu olmayan alıcı ve verici çiftler  arasında yapılıyor. Alıcı (A), verici (B) olan bir çiftle, Alıcı (B) verici (A) olan bir çift eşleştirilir. (A) grubu alıcı (A)’dan, (B) grubu alıcı (B)’den böbrek alıyor.

Çapraz naklin ikinci uygulama alanı ise, alıcının vericisine karşı reddetme riskinin fazla olması durumu. Bu durumda alıcılar, reddetme riski  daha düşük olan vericilerle eşleştiriliyor.

(Zeynep AYDOĞDU/ Ege Ajans)

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI