Hasta ve hasta yakınları "Lenfomaya karşı" yürüyecek

Özel bir kan kanseri olan lenfomada farkındalığı artırmak ve mücadele etmek amacıyla, hastalar, hasta yakınları, hekimler ve vatandaşlar yürüyüş düzenleyecek.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Lenfoma hastalığına ilişkin farkındalığı artırmak ve mücadele etmek amacıyla yürüyüş düzenlenecek.

Lösemi-Lenfoma, Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lenf sisteminden meydana gelen kanserlerin lenfoma olarak isimlendirildiğini hatırlatarak, lenflerin özellikle enfeksiyonlarla mücadelede en önemli bileşen olduğunu söyledi.

Bilimsel verilere göre, her 100 kişiden 2.1'inin hayatının bir döneminde lenfoma olacağının ortaya konduğuna dikkati çeken Özcan, Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre her 100 bin kişiden 10'unun lenfoma hastası olduğunu belirtti. Özcan, bu sayının daha fazla olduğunun düşünüldüğünü bildirdi.

Yaşlı nüfusta görülme sıklığı yoğun olan lenfomanın, gelecek yıllarda daha da artacağının öngörüldüğünü dile getiren Özcan, yaşlı nüfustaki yükselmeyle birlikte lenfomaya yönelik farkındalığın artırılmasını istediklerini belirtti.

Sağlıklı olabilmenin ve başta kanserler olmak üzere birçok hastalıktan korunmak için yeterli ve dengeli beslenilmesi, kilo kontrolünün sağlanması, alkol ve tütünden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Özcan, özellikle fiziksel akviteye zaman ayrılması gerektiğini vurguladı. Özcan, "Tüm dünyanın kabul ettiği kansere karşı egzersiz yapılması gerektiği ilkesinin altını çiziyoruz. Çünkü, egzersiz kansere karşı sigaradan sonra en koruyucu ikinci bileşendir" dedi.

Bunun için gün içinde sohbet ederek, müzik dinleyerek belli tempoda mutlaka yürüyüş yapılması gerektiğine işaret eden Özcan, şunları kaydetti:

"Bu nedenle biz hekimler, her fırsatta fiziksel aktivitenin, yürüyüşün önemini vurgularken, toplumu yönetenlere de önemli görevler düşüyor. Yürüyüş yapılacak yerlerin artırılması gerekiyor.

Belediyelere düşen görev, çok sayıda yürüyüş parkurlarının yapılması ve çevrenin ağaçlandırılmasıdır. Yürüyüş parkurlarının da mazot solunan yerlerden ziyade çevresi ağaçlandırılan yerlerde olması gerekmektedir. Parkurların, trafik tehlikesinden den uzak yerle olması önerilmektedir."

Özcan, bu kapsamda lenfoma hastaları ve yakınlarının da fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek için 14 Eylül Pazar günü saat 17.00'de Ahlatlıbel Spor ve Dinlenme Tesisleri'ndeki yürüyüş parkurunda biraraya geleceklerini söyledi.

Yürüyüşte, katılımcıların özel tişörtler giyeceğini, bileklerine lazer özellikli bilezik takacaklarını anlatan Özcan, yürüyüş sonrasında ise destek sağlayan sürpriz müzisyenlerce konser verileceğini bildirdi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI