Hastalığı bitiren hücreler yolda! Tedavi amaçlı hücre üretimine başlandı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesindeki Türkiye’nin en büyük Genom ve Kök Hücre Merkezi’nde kalıtımsal hastalıklara karşı tedavi amaçlı hücre üretimi denemesine başlandı.

Kayseri’deki merkezde kalıtımsal hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere kök hücre üretilecek.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesindeki Türkiye’nin en büyük Genom ve Kök Hücre Merkezi’nde kalıtımsal hastalıklara karşı tedavi amaçlı hücre üretimi denemesine başlandı. Merkezin Müdürü Prof. Dr. Yusuf merkezin İyi Üretim Uygulamaları anlamına gelen (GMP: Good Manufacturing Practices) sistemine uygun çalışma yürüttüklerini söyledi.

GMP’nin tıbbi çalışmalarda ”güvenilir ve etkili ürün” üretimi sağladığını belirten , şu bilgileri verdi: ”İnsan tedavisi amaçlı hücre üretimi denemesine başladık. Sağlık Bakanlığı’na müracaatımızı yaptık. Bir denetleme ekibi gelerek ruhsat verecek. Bunun ardından ürettiğimiz ürünleri hastalarımıza uygulayacağız. Kök hücre 5 yıl önce ticari değer kazanmaya başladı. Yakında birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak.”

MALİYETİ 20 MİLYON AVRO

GMP sisteminin maliyetinin 8 milyon TL olduğunu anlatan , şöyle konuştu: ”Kök hücre üretimi, 350 metrekarelik özel bir alanda gerçekleştiriliyor. Bu sistemin sadece aylık elektrik gideri 80 bin lira. Sistemin toplam maliyeti 8 milyon TL. Bu rakam teçhizat ve ekipmanı kapsıyor. İçinde 10 farklı araştırma alanının bulduğu Gen Kök Hücre Merkezi’nin toplam maliyeti ise 20 milyon avro. İsrail, İran, İtalya, Almanya, Hollanda ve Amerika’daki en iyi merkezlere de gittik. Merkez sadece binadan ibaret değil. Bir yandan da burada eğitim verecek ve çalışacak insanları yetiştiriyoruz. Merkez Türkiye’nin en büyük kalıtsal hastalıkları inceleme merkezi olacak.”

GazeteVatan

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI