"Hastane patronunun yanında çalışmaya mecbur muyum?"

Bir ayı aşkın bir süredir gerçekleştirdikleri kampanyanın son eyleminde muayenehane hekimleri Sağlık Bakanlığı’na karşı isyanını dile getirdi.

Habere eşlik eden fotoğraftada göreceğiniz gibi başlıktaki cümleyi pazar günü gerçekleştirilen hekim yürüyüşünde halen öğretim üyesi olan 30 yıllık bir hekim taşıyordu. Onun kaygılı ve tedirgin bakışlarının hemen yanında sanki "ne olacak halimiz" diyen bir başka hekim vardı.

Sağlık Bakanlığı'nın çıkarttığı yasalar gereği, sadece muayenehanede hizmet veren hekimler, bir yönetmelik yüzünden, tanımlanan fiziki şartları yerine getiremedikleri için muayenehanelerini 4 Ağustos 2011 tarihinde kapatmak zorunda kalacaklar. Bu onların işsiz kalmak ya da "özel hastanelerde kendilerine dayatılan koşullarda çalışmak" arasında seçim yapmalarına neden olacak.Hekim örgütleri tarafından "bilim dışı" olarak nitelenen 6 Ocak 2011 tarihli yönetmelik pek çok laboratuar ve merkezi de etkileyecek.

Hekimlerin kendi aralarında "Sağlıkta Bölüşüm Programı" olarak nitelendirilen AKP'nin "Sağlıkta Dönüşüm Programı" çerçevesinde gündeme getirilen yönetmeliğin "ulusal ve uluslar arası özel sağlık tekellerine ve özel hastanelere ucuz iş gücü yaratacağını" ileri süren hekim örgütleri İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından düzenlenen forum ve yürüyüşle yönetmeliğin iptal edilmesini talep ettiler.

İstanbul dışından gelen hekimlerle, diş hekimlerinin de aralarında yer aldığı 1500'e yakın hekim ve yakınının katıldığı yürüyüş Tünel Meydanı'ndan başladı ve Taksim'de yapılan basın açıklamasıyla sonlandı.

Hekimler yönetmeliği eleştirdiler, bu dayatmaya karşı 4 ağustosta muayenehanelerini kapatmayarak direneceklerini belirttiler. Yürüyüş sırasında sık sık Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı istemediklerini belirten hekimler ve yakınları, bakanı istifaya davet etti.

Kapı Bakanlığa gönderilecek

Taksim Gezisi önünde merdivenlerde toplanan hekimlerin görüş, düşünce ve değerlendirmelerini İTO Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. İbrahim Gözen, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Divan'ından Dr. Samet Mengüç dile getirdi.

Konuşmalar sonrasında Tünel Meydanı'ndan Gezi Parkı önüne kadar çekilerek getirilen, üzerinde "109 cm." yazan sembolik kapının üzerene Tabip Odası üyesi Dr. Hasan Ogan stetoskop ve diplomalarını astı.

Kapıyı bu haliyle Sağlık Bakanlığı'na göndereceklerini belirten hekimler alkış, ıslık ve düdük sesleriyle yönetmeliği protesto ederek dağıldılar.

Mustafa SÜTLAŞ/Bianet
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI