Hastanelere 113'er bin TL'lik atık cezası

SAMSUN Sağlık Kenti Derneği Başkanı Dr. Hayati Ergör, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 3'ü özel olmak üzere 6 hastaneye toplam 678 bin TL...

Samsun Sağlık Kenti Derneği Başkanı Dr. Hayati Ergör, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 3'ü özel olmak üzere 6 hastaneye toplam 678 bin TL evsel atıklar içerisinde tıbbi atık bulunduğu gerekçesiyle ceza kesildiğini belirterek, "Böylesine astronomik bir cezayı anlamak ve kabul etmek mümkün değil" dedi.

Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 3'ü özel toplam 6 hastaneye kesilen 113'er bin TL'lik para cezaları sağlık sektöründe şok etkisi yaptı. Tıbbi atıkların evsel atıklar içerisinde yer alması gerekçesiyle kesilen cezalara tepki gösterek Samsun Sağlık Kenti Derneği Başkanı Dr.Hayati Ergör, basın toplantısı düzenleyerek kendilerini savundu. Hastanelerin bu cezaları yapılan tebliğ ile öğrendiğini ifade eden Dr.Hayati Ergör, ceza alan hastanelerin Büyük Anadolu Hastanesi, Medical Park, Mediva, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Gazi Devlet Hastanesi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"133 bin TL para cezasına muhatap olan 6 hastanenin hemen tamamında tutanaklarla tespit edilen aykırılıklar evsel atıkların içinde birkaç enjektör, doktor ameliyat maskesi, doktor eldivenidir. Gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastanelerde yüzlerce kişi hizmet görmektedir. Evsel atıkların depolandığı konteynerlar ve çöp kovaları hastane dışında umuma açık olarak konuşlanmıştır. Tıbbi atıklarımızla ilgili depolar ise özel kilitli ve sürekli yetkililerin kontrolünde olan depolardır. Hastanelerin ilgili ünitelerinde toplanan tıbbi atıklar bu depolarda stoklanmaktadır. Evsel atıklar için kullanılan depolara üçüncü şahıslar tarafından bilgisizlikten veya düşmanlık duygularıyla bir kısım ufak tefek tıbbi atıkların atılabilmesi mümkündür."

Uygulanan 113 bin TL'lik cezaların, küçük özel hastanelerin 1 yıllık karı kadar olduğunu belirten Dr.Hayati Ergör, şunları söyledi:

"Kamu hastanelerinde bu cezanın hangi fasıldan ödeneceği, kimlere rücuu edileceği belli değildir. Hastanelerin evsel atık depolarının didik didik aranması sonrasında elde edilen enjektör, maske ile eldiven türündeki atıklarla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önündeki çöp konteynerlerinin çevreye yaydığı olumsuzluğun kamuoyu tarafından değerlendirilmesini bekliyor, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin kendi evlerinin önünü temizlemede daha duyarlı olmalarını öneriyoruz."

Verilen cezalara itiraz edeceklerini de belirten Samsun Sağlık Kenti Derneği Başkanı Hayati Ergör, "Özel ve kamu hastaneleri olarak çevre konusunda son derece duyarlıyız. Ayakta kalma mücadelesi verdiğimiz sağlık hizmetlerimizin, kurumlar aracılığı ile böylesine ağır para cezası uygulamalarıyla baltalanmamasını, yasaların ve yönetmeliklerin hakkaniyet ölçüleri içerisinde adaletli bir şekilde uygulanmasını talep ediyoruz" dedi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI