Hatalı diş protezine tazminat yok

Yargıtay, hatalı protez tedavisi nedeniyle diş hekimi aleyhine manevi tazminata hükmedilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını bozdu. Yüksek mahkeme, protez uygulanmasında hastanın rahatsızlık duymasının tedavi gereği, olağan bir durum olduğuna işaret etti

Yargıtay, hatalı protez tedavisi nedeniyle diş hekimi aleyhine manevi tazminata hükmedilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını bozdu. Yüksek mahkeme, protez uygulanmasında hastanın rahatsızlık duymasının tedavi gereği, olağan bir durum olduğuna işaret etti.

Alınan bilgiye göre, protez diş tedavisi gören bir hasta, protezleri kullanamadığı, tedavi sırasında acı ve ıstırap duyduğu iddiasıyla diş hekimi aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı ve protezin bedelinin iadesini istedi.

Yerel mahkeme, yargılama sonucunda maddi ve manevi tazminat yönünden, davanın kısmen kabulüne karar verdi.

Diş hekiminin temyiz istemini görüşen Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, kararı esastan bozdu.

Daire kararında, davacıya alt ve üst protez yapıldığı, bilirkişi raporuna göre, üst protezin kullanılamayacak derecede ayıplı olup yenilenmesi gerektiğinin belirtildiğine yer verildi. Yüksek mahkeme, ''ayıplı'' olan protez bedelinin davalı diş hekiminden tahsiline karar verilmesi gerektiğine, tüm iş bedelinin iadesine karar verilemeyeceğine işaret etti.

Yüksek Mahkeme,''Mevcut dişlerin sökülmesi ve yerine protez uygulanması, tedavinin gereği olarak hastaya rahatsızlık veren olağan bir durum olup, tedavi gereği duyulan acıdan dolayı manevi zararın oluştuğundan söz edilemez'' gerekçesiyle kısmen manevi tazminat kararını bozdu.

Manşetler