Her yıl 18 bin GKD bebek dünyaya geliyor

Türkiye'de yıllık ortalama 1 milyon 300 bin yeni doğandan 13 ila 18 bin bebeğin Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin gelişimindeki bir yetersizlik sorunuyla dünyaya geldiği bildirildi.

Kalça ekleminin gelişimindeki bir yetersizlikten tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen ortopedik bir durum olarak tanımlanan Gelişimsel Kalça Displazisi, doğumdan sonra erken tanı sayesinde tedavi edilebiliyor. Türkiye'de her yıl ortalama ise dünyaya gelen 1 milyon 300 bin yeni doğandan 13 ila 18 bini GKD'li olarak nüfusa kayıt ettiriliyor. Türkiye'nin birçok noktasında bu alanda çalışmalar önleyici tedbir ve tedavi çalışmaları yürütülürken Samsun'da da hekimlere eğitim programları ile yeni doğanlara yönelik erken tanı çalışmaları yürütülüyor.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, uygun tedavi yapılmadığı sürece GKD'li bireylerin toplumda toplam sağlıklı yaşam günü ortalamasının düşmesine, sosyal güvenlik kurumu yükünün artmasına ve ciddi iş gücü kayıplarına neden olacağını söyledi. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği desteğiyle, GKD tanı ve tedavi programının başlatıldığını belirten Kasapoğlu, "Yenidoğan tarama programları, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmetidir. Bu programın amacı, yeni doğan döneminde tüm bebeklerin kalça çıkığı açısından muayenelerin yapılması, riskli ve klinik muayenede şüpheli gurubun ileri tetkik için yönlendirilmesi gerekmektedir. Tedavi gerektiren olgularda erken, uygun tedavilerinin başlatılması, kalça çıkığı için yapılacak cerrahi tedavi sayısını muhtemel komplikasyonlarını en aza indirilmesi için önemlidir. Yenidoğan döneminde yapılan tarama programları olan konjenital hipotiroidi, biotinidaz eksikliği, yenidoğan işitme taraması ve fenilketonüriye gelişimsel kalça displazisi de eklenmiştir" dedi.

Kasapoğlu, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü tarafından aile hekimlerine OMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim üyelerinin katkılarıyla eğitim programları düzenlendiğini de sözlerine ekledi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI