Hidrolik Tahrik ve Elektrikli Tahrik Sistemleri

Asansörler bilindiği üzere bir yerden sağladıkları güç ile hareketlerini sağlamaktadırlar. Bu güç ise belirli tahrik sistemleri ile mümkün olmaktadır.

Asansörler bilindiği üzere bir yerden sağladıkları güç ile hareketlerini sağlamaktadırlar. Bu güç ise belirli tahrik sistemleri ile mümkün olmaktadır. Tahrik sistemleri elektrikli ve hidrolik olarak ayrılmaktadır. Geçmişten günümüze kadar özellikle hidrolik tahrikli sistemlerin önemi çok büyük olmaktadır. İlk olarak bu yapılar buharlı olarak tasarlanmıştır ve zamanla hidrolik tahrik sisteminin temelleri atılmıştır. Eski dönemlerde bu yapılar akarsulara kurulan büyük su değirmenleri vb. ile elde edilen güçler yardımıyla yapılmaktaydı ve tabi bu sistem çok ilkel olmaktaydı. Zamanla bu yapılar sürekli geliştirildi ve günümüzde ki şeklini aldı . Günümüzde kullanılan tahrik sistemlerinin temelleri de o dönemlerden atılmıştı .

Hidrolik tahrikli sistemler

Hidrolik tahrikli sistemlerin çalışma mantığı zemine gömülmüş bir mil ve bu milin içinden pompalanan yağ ile çalışır. Asansör zemini , kuyusu , yeri vb. hazır olduktan sonra yerin dibine bir mil gömülür. Platform bu milin üzerime oturtulur. Hareketin başlaması için milin içine yağ pompalanması gerekmektedir. Yağ pompalandığında ortaya çıkan basınç ile hareket sağlanacaktır. Hidrolik tahrikli sistemler bu yapılardan özellikle yük taşıyan tiplerde daha fazla kullanılmaktadır. Daha tasarruflu ve daha verimli bir hareket sağlayan bu tip tahrik sistemi daha akılcı ve mantıksal olacaktır. Bunun içinde hidrolik tahrikli sistemler günümüzde de bu yapılar için bir hayli önemli olmaktadır . Hidrolik tahrik sistemleri direkt ve endirekt tahrik sistemleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Direkt tahrik sistemine sahip olan hidrolik de silindir kabin süspansiyonu ile bağlıdır ve silindir iniş ve çıkış hızı kabinin hızına eşit bir hale getirilmiştir.Bu sistemlerde yükten alınan kuvvet direkt olarak tabana gönderilmektedir. Endirekt tahrikli sistemlerinde ise 1-2 palanga sistemi ile çalışma sonucunda seyir mesafesi silindir iki katına çıkarılmıştır . Kabinin sahip olduğu hız ise silindirin iniş-çıkış hızının iki katı olarak dizayn edilmiştir. Yüksek binalar için genelde endirekt tahrikli sistemler tercih edilir ve bunun yanında yüksek hızlar içinde aynı yapı kullanılmaktadır.

Elektrikli Tahrik Sistemleri

Bir diğer tahrik sistemi ise elektrikli tahrik sistemi olmaktadır. Elektrikli tahrik sistemi ise gücüne elektriksel yapılardan almaktadır. Yani hareketin sağlanması için yeterli gücü elektriksel bir güce dayanarak sağlar . Hidrolik tahrikli sistemin kullanımının yaygın olduğu kadar elektrikli tahrik sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Elektrikli tahrik sistemleri için motor seçimi çok önemli olmaktadır. Elektrikli tahrik sistemlerinde AC motorlar kullanılmaktadır. Orta yükseklikte binalar için uygun bir seçim olacaktır ve bunun yanında da normal bir hıza sahip olacaktır. Bu tahrik sisteminde genelde tek hızlı motorlar kullanılır . Bunun dışında iki hızlı motorlar da bulunmaktadır.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI