İki robotla prostat ameliyatı

Bir ilki gerçekleştirdiler. Üstelik sıfır hatayla işin üstesinden geldiler. Kanada’da McGil Üniversitesi Hastanesi’nde, ilk kez iki robotun aynı anda kullanıldığı bir prostat ameliyatı gerçekleştirildi.

Bir ilki gerçekleştirdiler. Üstelik sıfır hatayla işin üstesinden geldiler.

Kanada’da McGil Üniversitesi Hastanesi’nde, ilk kez iki robotun aynı anda kullanıldığı bir prostat ameliyatı gerçekleştirildi. Robotlardan anestezi robotu “McSleepy” hastaya narkoz uygularken, iş arkadaşı “Da Vinci” robotu ise prostat ameliyatını gerçekleştirdi. Her organ için ayrı bir programı olan Da Vinci robotunun ameliyatı başarıyla sonuçlandı. Hastane yetkilisi Thomas Hemmerling, “Robotlar, insan eliyle yapılan operasyonlardan daha güvenilir ve şeffaf oluyor. Sıfır hatayla yapılıyor” dedi.

1998 yılından bu yana ABD’de ameliyatlar gerçekleştiren Da Vinci robotu, Türkiye’de de kullanılıyor. Robot, aynı anda, neşter, pense ya da gerektiği ölçüde tampon tutuyor ve bir doktor tarafından uzaktan kumanda ediliyor. Narkoz robotu ise ikinci kez kullanıldı. Ancak narkoz robotu “McSleepy”- nin Da Vinci ile çok iyi anlaştığı belirtildi.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI