İl Sağlık Müdürü Bildirici’den Dünya Prematüre Günü Açıklaması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, prematüre bebeklerin...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, prematüre bebeklerin sağlığına dikkat çekerek önemli bilgiler paylaştı.

Gebelik sürecinin normalde 38 ile 42 hafta arasında sürdüğünü belirten Bildirici, 37 haftadan önce gerçekleşen doğumların prematüre olarak adlandırıldığını ifade etti. Prematüre bebeklerin doğdukları haftalara göre sınıflandırılmasına değinen Bildirici, bu sınıflandırmanın 24-31 hafta arası için ileri derece prematüre, 32-35 hafta arası için orta derece prematüre, 36-37 hafta arası için sınırda prematüre olduğunu söyledi. Bildirici ayrıca, doğum ağırlığına göre yapılan sınıflamada düşük doğum ağırlığı, çok düşük doğum ağırlığı ve ileri derecede düşük doğum ağırlığı kategorilerinin bulunduğunu belirtti.

Prematüre doğumun annelerdeki nedenlerine odaklanan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, annenin yaşam tarzındaki hatalı tercihlerin, alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı, beslenme bozuklukları, bakımsızlık ve aşırı stresin prematüre doğuma neden olabileceğini vurguladı. Anne yaşı, sık doğum, annede kronik hastalıklar, tansiyon sorunları ve enfeksiyonlar gibi faktörlerin de risk oluşturabileceğine dikkat çeken Bildirici, genital nedenler arasında rahimin küçük olması, rahim tümörleri, servikal yetersizlik gibi yapısal bozuklukların yer aldığını belirtti. Bildirici, plasentaya ait nedenlerin de erken doğuma etki edebileceğini ifade ederek, bebeğe ait nedenler arasında çoğul gebelikler ve fetal anomalilerin prematüre doğum riskini artırdığını söyledi.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, yenidoğan yoğun bakım bilimi ve uygulamalarındaki gelişmelerin prematüre bebeklerin yaşam oranlarını artırdığını ancak bu bebeklerde gelişim sorunlarının görülebileceğini belirtti. Prematüre doğan bebeklerin izleminin sağlık ve gelişimsel izlemleri, tanı ve tedavisi konusunda uzman bir ekip tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Bu ekipte yenidoğan uzmanı, gelişimsel pediatri uzmanı, göz uzmanı, odyolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, pediatrik nöroloji uzmanı, pediatrik kardiyoloji ve cerrahi uzmanları, özgün alanlarda terapistler, ve beslenme destek birimlerinin yer alması gerektiğini ifade eden Bildirici, prematüre doğumların getirdiği çeşitli problemlerin tedavi edilebileceğini ve bu bebeklere sekelsiz normal yaşam sağlanabileceği söyledi. Erken doğan çocuklarda gelişim sorunlarının doğum haftası ve doğum ağırlığı ile ilişkili olduğuna da değinen Bildirici, doğum haftası ve doğum ağırlığı azaldıkça gelişim sorunlarının artabileceğine dikkat çekti.

Manşetler