İngiltere'de "3 ebeveynli bebek" yöntemi yasa tasarısı

Üç kişinin DNA'sı kullanılarak tüp bebek yapılmasına izin veren yasa tasarısı için İngiliz parlamenterler bugün parlamentoda oy kullanacak

İngiltere'de, 3 kişinin DNA'sını kullanılarak anneden bebeğe geçen bazı ölümcül genetik hastalıkların engellemesi amacıyla geliştirilen "3 ebeveynli bebek" tekniğine ilişkin yasa tasarısı tartışmalara neden oluyor.

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda bugün düzenlenecek oturumda, yasa tasarısı oylanacak.

Söz konusu "3 ebeveynli" tüp bebek tekniğinde, annenin yanı sıra kadın bir donörün yumurtaları ve babanın spermi kullanılıyor. Tartışmalı teknikle, anneden bebeğe geçen "mitokondrial bozukluk" hastalığı gibi bazı ölümcül genetik hastalıkların engellenmesi amaçlanıyor.

Dünyada her 6 bin 500 bebekten biri ölümcül olabilen "mitokondrial" hastalıkla doğabiliyor. Hücrelerin enerji ihtiyacını "mitokondri" organeller karşılıyor. Mitokondrial hastalıklarda vücut, fonksiyon gösterebilmesi için gerekli olan enerjiden mahrum kalıyor. Mitokondrial bozukluk anneden bebeğe geçerek, çocukta beyin hasarı, kas atrofisi, kalp yetmezliği ve körlüğe neden olabiliyor.

Tüp bebek yönteminin kullanıldığı "3 ebevenyli bebek" tekniğinde, döllenmiş yumurtanın çekirdeği hücreden çıkarılıp sağlıklı mitokondriye sahip donörden alınmış hücreye yerleştiriliyor.

Bu arada yasa tasarısı, ülkede tartışmalara neden oldu. İngiliz hükümeti prensipte tasarıya destek verirken, Anglikan Kilisesinden üst düzey yetkililer tekniği "güvensiz" ve "etik olmadığı" için eleştirerek, tekniğin uygulanmaması için hükümete çağrıda bulundu.

İngiliz Parlamentosu'nda yapılacak oylamadan "evet" sonucu çıkması halinde, tasarının Lordlar Kamarası'nın oylamasından da geçmesi gerekecek. Tasarının yasalaşması halinde "3 ebeveynli bebek" denemesi bu yıl içerisinde yapılabilecek ve böylece 3 bijolojik ebeveyne sahip ilk bebek, 2016 yılında doğabilecek.

Tasarının yasalaşması halinde İngiltere dünyada bu tekniğin kullanılmasına izin veren ilk ülke olacak. "3 ebeveynli bebek" yönteminden yılda yaklaşık 150 çiftin faydalanacağı tahmin ediliyor.

Manşetler