İstanbul'da aileler hekimsiz kaldı

Aile hekimliği uygulamasının ikinci yılında istanbul'da halen 100 Aile Hekimliği noktasında hekim bulunmuyor. Başta Sultangazi olmak üzere Bağcılar, Küçükçekmece ...

Aile hekimliği uygulamasının ikinci yılında istanbul'da halen 100 Aile Hekimliği noktasında hekim bulunmuyor. Başta Sultangazi olmak üzere Bağcılar, Küçükçekmece gibi gelir düzeyinin düşük olduğu ve en çok koruyucu sağlık hizmetine ihtiyaç duyulan bölgelerde hekim sıkıntısı yaşanıyor, il Sağlık Müdürlüğü'nun hekimin olmadığı bazı yerlerde hekim varmış gibi liste çıkarttığı iddia edildi. istanbul Tabip Odası (İTO), istanbul'da uygulamaya girişinin ikinci yılında Aile Hekımlıği'ni değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. İTO Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Yönetim Kurulu üyesi Dr. Fethi Bozçalı ve Aile Hekimliği Komisyonu Eşbaşkanı Dr. Handan Topaklı'nın katıldığı ve İTO'nun Cağaloğlu'ndaki merkezinde gerçekleştirilen toplantıda yapılan açıklamada, aile hekimlerinin özellikle buyuk şehirlerde sundukları hizmetlerin buyuk bölümünün reçete tekrarından oluştuğu ifade edildi.

Toplantıda konuşan Dr. Bozçalı, Türkiye'de diyabet hastalığı görülme sıklığının yüzde 13'e, hipertansiyonun yüzde 30'lara ulaştığını, kronik bronşitin de olum nedenleri arasında uçuncu sıraya yükseldiğim belirterek bu hastalıkların birinci basamakta hasta ve hekim iletişimi sonucu verilecek yaşam değişikliği önerileri ile çozulebıleceken, aile hekimliği merkezlerinin sadece reçeteye yazılan merkezlere dönüşmesi sonucu daha da arttığını ifade etti.

Bozçalı, Sağlık Bakanlığı'nın kronik hastalıklar sorununun çözülmesi için birinci basamak bazında çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. Misafir hasta sorununun da çok önemli bir sorun olduğuna işaret eden Bozçalı; yönetmeliğe göre, misafir hastaya bakılmadığını, hastanın kendi aile hekimine gitmek zorunda kaldığını, ancak hekimlerin iyi niyeti sonucu bu hastalara misafir oldukları şehirlerde bakıldığını söyledi.

Cumhuriyet

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI