İyot yetersizliği çocuklarda gelişim geriliğine sebep oluyor

İyot yetersizliğinin bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişim geriliğine neden olduğu bildirildi.

İyot yetersizliğinin bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişim geriliğine neden olduğu bildirildi. Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, iyot eksikliğinin önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenleri arasında yer aldığı kaydedildi.

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk gruplarını doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocukların oluşturduğu kaydedilen açıklamada, "Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin akranlarına göre en az 13, 5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır. Tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. " denildi.

Sağlık Bakanlığı'nın 1994 yılında UNICEF ile işbirliğinde İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı başlattığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: " Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın kullanılan bir yöntemdir. İyodun önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve 81 il bazında konuyu gündeme getirmek amacıyla haziran ayının ilk haftası İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası olarak belirlenmiştir.

sondakika

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI