Jinekolojik muayene ihmale gelmez

Jinekolojik muayeneler, kadınlar için en önemli sağlık kontrollerinin başında geliyor.

Jinekolojik muayeneler, kadınlar için en önemli sağlık kontrollerinin başında geliyor. Doç. Dr. Tolga Ergin, mutlaka jinekologa görünülmesi gereken durumların altını çiziyor.
 

RUTİN MUAYENELER
Cinsel hayatı başlamış her kadın altı ayda bir mutlaka jinekolojik muayeneye gitmeli ve en az yılda bir kez smear testi yaptırmalıdır.

ÂDET DÜZENSİZLİĞİ
21 günden kısa, 35 günden uzun süren âdet tekrarı anormaldir. Kanamalarının az ya da fazla olduğu, ara kanamalarda ya da hiç âdet görülmediği durumlarda doktora başvurulmalıdır.

ANORMAL VAJİNAL AKINTI
Mantar, trikomonas ve bakteriyel vajinozis enfeksiyonları; kaşıntı, sarı-gri renkli akıntı ve anormal kokulu akıntı ile kendini gösterir ve mutlaka bir doktora görünülmelidir.

SİĞİLLER
Cinsel temas ile bulaşan Human Papilloma Virüs (HPV) genital siğillere sebep olur. Bu virüsler oldukça yaygındır ve rahim ağzı kanseri riski taşır. Siğil görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

KASIK AĞRILARI
Yumurtalık kistleri oluştuğunda hangi yumurtalıkta oluştu ise o kasıkta şiddetli ağrıya sebep olabilirler. Ağrı, yumurtalık kisti habercisi olabilir. Dolayısıyla bu tip ağrılar olduğunda bir kadın doğum hekimine başvurulmalıdır.

İLİŞKİ SONRASI VAJİNAL KANAMA
İlişki sonrası görülen vajinal kanama rahim ağzı enfeksiyonlarının belirtisi olabilir. Ayrıca rahim ağzı kanseri öncül hücrelerinin de bir belirtisi olabileceğinden dolayı kanama, ciddiye alınmalıdır.

SONRADAN ÇIKAN ÂDET AĞRILARI
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan aşırı âdet ağrıları, rahim iç dokusunun rahmin dışında bulunması ihtimaline işaret eder ve mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI